Startsida - Nyheter

Dataintrång hos Stockholms tjejjour

Vad var det som hände?

– Vi upptäckte för några veckor sedan en stor mängd spammejl på tjejjourens mejlkonto. Cirka 6 000 mejl hade kommit. Och fler fortsatte att strömma in. Vi försökte höja säkerhetsskyddet men det hjälpte inte. I dag så ringde vår riksorganisation Roks oss och berättade att hela Roks mejlserver har blivit svartlistad från internet på grund av att vår mejl inte bara har tagit emot spam utan framförallt skickat ut. Vi på tjejjouren får tag på en it-tekniker som konstaterar att någon har hackat sig in i vår mejl, lämnat trojaner och annat på både mejlen och på datorer som vi har använt webmejlen på. Det var en medveten attack för att skada oss.


Vilka blev konsekvenserna?

– Jag vet inte ännu. Det har påverkat oss eftersom vi inte kunnat svara eller se mejl från stödsökande tjejer. Många som mejlar till oss gör det för att de känner sig desperata och behöver hjälp omgående. Många gånger handlar det om tjejer som varit utsatta för sexuellt våld och vill ha stöd när de kontaktar polis och sjukvård. Men eftersom hela ROKS är påverkade borde det vara ännu fler jourer som är berörda men jag vet ännu inget om hur attacken har berört dem. it-teknikern jag pratade med berättade att en svartlistning innebär att vi inte kan använda ROKS server när vi skickar mejl. Det var en allvarlig attack som var specifikt riktat mot Stockholms Tjejjour.


Hur löste det sig?

– Tack vare några grymma datormänniskor har vi lyckats hitta trojanerna, ta bort dem. De skadliga program vi hittade var klassade med hotnivå hög. Vi har behövt ändra alla lösenord och vi ägnade hela kvällen åt att fixa datorerna. Vår mejl fungerar ännu inte men vi hoppas få igång den inom de närmaste dagarna.


Har ni gjort någon polisanmälan?

– Ja, vi har polisanmält om dataintrång.


Vad tror du om utsikterna att komma åt den/de som ligger bakom?

– Ingen som helst aning. Men jag hoppas verkligen de åker fast. Att ge sig på en tjejjour måste vara något av det lägsta man kan göra. Våra medlemmar är tjejer som ideellt arbetar för att myndigheter inte tar sitt ansvar att skydda tjejer från övergrepp. För många av våra jourkontakter är vi livsnödvändiga.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV