Startsida - Nyheter

#skongress: Några guldkorn

Anita Löfgren är ordförande för Socialdemokraterna (S) i Skövde och hade fått med sig Skaraborgdisktriktet på sin motion om att göra våld i nära relationer till ett nationellt folkhälsomål. Partistyrelsen hade föreslagit att motionen skulle anses besvarad. I stället bifölls den vilket innebär ett åtagande att genomföra motionen om (S) kommer till makten.


Hur känns det?

– Det är jätteroligt, man blir så glad. Partistyrelsens skrivning kändes som att de tycker min motion är bra, men de vill inte gå hela vägen. Det är väl okej tänkte jag, men när andra sa att det här ska gå igenom, då tänkte jag att ja – det ska det. Jag blev jätteglad.

– Det här var ju inget som jag kom på själv i kammaren, utan det var en som föreläste på en konferens som sa att "om det är någonting jag vill att ni politiker hjälper till med så är det att se till att lyfta upp det här som ett folkhälsomål". Jag tänkte att det är kongress snart och gick hem och skrev en motion, så det blev väldigt bra, berättar Anita Löfgren.


Vad kan det få för betydelse?

– Jag tycker redan nu att man pratar väldigt mycket om den här frågan, men som jag förstår det måste frågan prioriteras ännu mer när våldet mot kvinnor jämställs med alkoholfrågorna, narkotika, våld mot unga och alla andra folkhälsomålen. Så det kan bara bli bättre.


Sara Häggdahl


Sarah Häggdahl från SSU, partidistriktet Gävleborg, har engagerat sig i frågan om vård till papperslösa och gläds åt att kampen fick genomslag.

Var det väntat?

– Nej, vi har varit nervösa jättelänge. Vi har ett nätverk, socialdemokrater för en human migrationspolitik, och det är vi som har jobbat med att lobba det här förslaget några veckor innan kongressen och sprida formuleringen vi ville ha in. Vi kontaktade alla ombud i partidistrikten och de hade inte gett klara besked allihop så när de en efter en gick upp i talarstolen och stödde vårt förslag var det bara så himla häftigt. Och när voteringen var över gick en glädjerusch genom kroppen.


Vilka är med i nätverket?

– Vi är jättemånga. Just nu är vi mest aktiva på Facebook, där vi har en grupp, men vi har också träffar ibland och anordnar det här seminariet alldeles strax som ska vara om vård för alla.


Vad innebär beslutet konkret?

– Om vi vinner valet nästa gång, som vi förhoppningsvis gör, kommer papperslösa att få samma rätt till vård som asylsökande och andra vårdtagare i Sverige.


Vissa rättigheter finns redan men tillgången motverkas av exempelvis Reva. Finns det några garantier för att det inte ska bli krockar av den typen med socialdemokraterna, trots kongressens beslut?

– Ja förhoppningsvis. Vi är väldigt många i en stor rörelse inom Socialdemokraterna som kämpar nu för en humanare och bra migrationspolitik så förhoppningsvis färgar det av sig på resten av politiken och kommer leda till att vi blir en starkare antirasistisk rörelse som inte har att göra med Reva eller liknande hemska projekt.



S-kongressen hölls på Svenska Mässan i Göteborg. I mässhallen samlas fackförbund, friskolekoncerner, bildningsförbund, försvarsindustrin, jägarförbundet med flera utställare och journalister (fler än kongressombuden) måste passera här för att ta sig mellan stora kongressalen, seminarier, presskonferenser och arbetsplatserna i pressrummet. Helt överranskande bjöds det på feministisk balett.



Dansarna Karin Jacobson och Jenny Salomonsen gjorde sitt premiärframträdande i samband med det mediekritiska nätverket Allt är Möjligts 20-årsjubileum i januari och möts av skratt, generade blickar vänner emellan, applåder och spontant beröm efter framträdandet.



Karin Jacobson berättar att stämningen vid ett tidigare framträdande var helt annorlunda och troligen fick en hel del personer uppleva något de aldrig annars skulle ha tagit del av.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV