Startsida - Nyheter

V i Stockholm kräver humant bemötande av EU:s romer

Ett värdigt och respektfullt bemötande av romer från andra EU-länder kräver insatser och resurser. Det menar Vänsterpartiet i Stockholms stad som nu i ett brev till kommunstyrelsen kräver att resurser anslås till härbärgen och att mark med sanitära möjligheter anslås för att lösa den rådande situationen på kort sikt.

Bakgrunden till Vänsterpartiets krav är en händelse för någon vecka sedan då en grupp romer skulle avhysas från en upplagsplats på stadens mark i Högdalen, men hann flytta dessförinnan. Vänsterpartiet hade tidigare ställt frågor om saken i socialnämnden, men då visste socialförvaltningen varken att det fanns en bosättning där eller att romerna skulle avhysas.

"Dessa bosättningar är resultatet av ett krisande Europa som slår hårt mot de redan utsatta. På lång sikt måste sociala skyddsnätet utökas för att rymma dessa människor men på kort sikt måste vi möta människor där de finns. I stället för att avhysa och jaga ska vi erbjuda resurser till en bättre tillvaro." skriver Vänsterpartiet i ett pressmeddelande.

– Europas gränser är öppna för alla EU-medborgare. Fattiga som rika EU-medborgare har samma rätt att komma till och vistas i Sverige. Då måste vi också göra allt vi kan för att de ska behandlas med värdighet och respekt, säger Ann-Margarethe Livh, gruppledare för (V) i stadshuset.

– Som en öppen och human stad kan vi inte bara blunda för situationen, kräva förbud att tigga eller försöka hitta anledningar att deportera romer från Sverige.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV