Startsida - Nyheter

NBA-spelare kommer ut

I den mycket personliga artikeln beskriver Collins hur han långsamt inser att han varken kan eller vill dölja sin sexuella läggning längre. Flera saker verkar också ha varit avgörande för hans beslut. Han hänvisar bland annat till ett samtal han hade med sin gamla rumskamrat från universitetet Stanford som numera är kongressledamot och öppet homosexuell. Även bombdådet i Boston fick honom att fungera över sin situation.

– Det stärkte min övertygelse om att jag inte skulle vänta på ett perfekt tillfälle för att komma ut. Saker kan förändras på ett ögonblick, skriver han.

Reaktionerna efter Collins beslut att mötts av många positiva reaktioner. Bland annat hyllas han av president Barack Obama och många basketprofiler, som bland annat Kobe Bryant.

"Stolt över Jason Collins. Kväv aldrig vem du är på grund av andras ignorans", skrev Bryant i en kommentar på Twitter.

Frida Darj på RFSL ungdom menar att förebilder ger en känsla av att det är möjligt. Och att Jason Collins val att komma ut betyder mycket för att bereda väg för andra.

– Ofta finns det motsättning av att vara hbtq-person och idrotta. Men när personer kommer ut och berätta ger det en känsla av att det faktiskt går. Och framförallt att det kommer någon som fortfarande är aktiv och berättar om sin homosexualitet, säger Frida Darj.

Sara Bruce en av de ansvariga för Fryshuset basket välkomnar också Collins agerande.

– Det är ett viktigt och modigt agerande och vi på Fryshuset basket som arbetar stenhårt för att alla ska vara välkomna hoppas nu på att fler vågar gå i Jason Collins fotspår och vara stolt över sin läggning, säger hon till Feministiskt Perspektiv.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV