Startsida - Nyheter

Dags att låta Pia Sundhage fokusera på fotbollen

Ingen kan väl ha missat att Pia Sundhage tackade nej till två middagar i Vita Huset. Det är en typisk sådan fråga som Sundhage helst skulle byta mot frågor som rör fotbollen, men är respektfull nog att svara på ändå. I veckan frågade Sydsvenskan vad Sundhage skulle svara om Fredrik Reinfeldt bjuder in henne efter EM?

– Vad ska jag där och göra? Det är inte jag, säger hon till Sydsvenskan.

Feministiskt Perspektiv har länge skrivit om hur frågorna från sportjournalister skiljer sig beroende på om de riktas till män eller kvinnor. Sammantaget kan vi konstatera att kvinnor får frågor av mer privat karaktär med mindre fokus på själva uppdraget.

– Min grundinställning är att när sportjournalister intervjuar mig så hoppas jag att jag kan försöka göra dem intresserade av fotbollen och framförallt damfotbollen. Jag försöker vara en bra ambassadör för damfotbollen. Det är min idé och grundregel när jag går in i intervjuer, säger Sundhage.

Men sedan kommer ju frågor, ofelbart om hennes privatliv, berättar hon. Och dessa försöker hon undvika att svara på.

– Jag försöker vara personlig men inte privat. När jag står inför media så har jag som mål att prata så mycket damfotboll som möjligt. Sedan är det svårt att undvika min familj, min mamma och pappa som jag sätter på en piedestal. Det är det ena, säger hon och fortsätter:

– Sedan är det min sexuella läggning. Och det har ju funnits, ja hur ska jag uttrycka mig... Det känns som att vissa vill att jag ska gå i bräschen för sexuella friheter. Och jag menar att det finns andra som gör det mycket bättre än jag. Då kommer följdfrågan "men du som är i media så mycket och uttrycker dig på ditt sätt, det skulle kunna hjälpa andra".

Svaret som Sundhage brukar ge är att hon visst skulle kunna prata om sexuell läggning och göra det till en viktig fråga, vilket hon självklart tycker att det är, men hon har valt att lägga fokus på frågor som har med fotboll att göra. Andra frågor, som kommer som ett brev på posten, handlar om hennes politiska åsikter.

– Jag sticker inte under stol med att jag är på den röda kanten, men vad det nu har för betydelse det förstår jag inte riktigt med tanke på att jag är förbundskapten för det svenska damlandslaget. Jag vet inte vad andra tycker och tänker, jag försöker bara respektfullt besvara frågorna.


Men varför tror du att du får sådana frågor?

– Jag vet inte om Erik Hamrén får sådana här frågor om vilken politisk ställning han har? Det kan ju vara en intressant fråga som du gärna får ställa till journalister.

Pia Sundhage upprepar att hon har valt att svara på frågor så respektfullt som möjligt.

– Jag hade kunnat välja att svara "inga kommentarer" på min politiska åskådning. Men jag har i stället valt att prata om ord som solidaritet, samhällsansvar. Om det ställer mig på vänstersidan i gemene mans mun – det är jag stolt över.

Sundhage tycker ändå att hela diskussionen om valet av frågeställningar är intressant. Hon ger också ett annat exempel på en fråga som ställdes till Marika Domanski Lyfors när hon blev förbundskapten för Kina med Pia Sundhage som assisterande.

En svensk journalist ställde frågan: Hur känns det att bli förbundskapten för ett land som har dödsstraff?

– Detta är bara ett av alla exempel på frågor som inte har ett dugg med fotbollen att göra. Om det endast vore en sådan fråga lite då och då hade jag inte höjt på ögonbrynet, men man får massa frågor av politisk art.

– Jag vet inte om män får samma frågor men det vore väldigt intressant om man skulle studera det. Jag är tveksam.

Nog om detta. Damfotbolls EM närmar sig med stormsteg och Pia Sundhage, ja hon reser, reser och reser. Allt för att skapa sig en så bra bild av damfotbollen som möjligt.

– Jag kollar på så många allsvenska matcher. Det är helt underbart. Jag är ju som tränare bäst på gräsmattan. Som förbundskapten får jag ju inte vara där så mycket. Men jag får möjlighet att resa och se annat.

Denna vecka har Pia Sundhage varit i Berlin och kollat fotboll. Hon har varit i Göteborg och sett Göteborg mot Umeå. Sedan ska hon åka iväg för att se KIF Örebro mot LDB Malmö. Och nu på söndag bär det av till England.

– Jag har alltså sett tre olika ligor på en vecka. Jag vill få ett synintryck och kunskap om damfotboll. Inte bara i lilla Sverige utan även i andra länder. Det är det som är fördelen med att vara förbundskapten. Att man får åka runt och undersöka. Jag har även tänkt åka till proffsligan i USA.

– Mitt i allt detta är det ju svenska spelare som presterar och som jag kommer att plocka ut i landslaget. Jag tittar på deras miljö och hur de hanterar olika situationer. Sedan ska vi spela mot Norge och jag närmar mig en startelva som kommer att synas i matchen mot Danmark när EM drar igång.


Kommer det att bli några stora skillnader från de senaste matcherna gällande startelvan till EM?

– Det blir nog en och annan spelare. Som du vet så är ju det här med självförtroende oerhört viktigt och det är en färskvara. Kommer man från en klubblagsmatch och har fått flera chanser att spela i startelvan. Då kan det innebära att man får chansen att få en plats i landslagets startelva, säger Pia Sundhage och tillägger:

– Jag hoppas att det blir lite förändringar tills EM. Vi testar saker och ting. Vi måste få till olika varianter och valmöjligheter under EM. Saker och ting händer både med spelet och spelarna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV