Nyheter

I en anda av förlust

Den första maj har alltid varit ett speciellt datum för vänstern i världen. Man minns Chicago-martyrerna, anarkister som avrättades för mer än hundra år sedan, man marscherar med flaggor och banderoller, man sjunger Internationalen och man känner sig som en del av en världsomfattande rörelse.

I Sovjet och på Kuba var det militärparader och diskurser, den etablerade arbetarmakten firade sig själv med hjälp av tanks och soldater. Jag var i Argentina den första maj och kände en konstig känsla av förlust. Vänstern vid makten i Brasilien, Argentina och Uruguay är en blandning av realpolitik och utopi. Diskurserna är eniga från maktens sida, vi har kommit fram, vi har visat att arbetarmakten inte behöver vara diktatorisk. Men rösterna underifrån morrar otåligt: ”bort med dem, bort med korruptionen”.

Cristina Fernández de Kirchner är en advokat med sjuttio miljoner amerikanska dollar i inkomster och förmögenhet. När hon blev nyligen tillfrågades om det på Harvard university, svarade hon sarkastiskt: ”jag har varit en framgångsrik advokat, mina inkomster kommer från min karriär”.


Starkt arv

Ingen tror på det och turerna kring Kirchner-maffian fyller tidningar och teveprogram. Peronismen som hon företräder står i dag inför stora utmaningar och har splittrats i många fraktioner. Det finns högerperonister och vänsterperonister och de hotar varandra. Den karismatiske ledaren Juan Domingo Peron, som styrde landet som president på fyrtiotalet, lämnade ett starkt politiskt arv. Han gav arbetarna en plats under solen, bostäder och semesterorter byggdes i hela landet för att visa arbetarna att de var landets salt.

Men priset var högt: inga dissidenter var tillåtna i arbetarparadiset som styrdes uppifrån och som inte tvekade för mord och terror för att etablera sig som enda alternativ.

1955 blev Peron avsatt av en militärjunta som bestod av många av hans gamla kolleger och kyrkan och stora jordägare stödde kuppen med vapen och pengar.

Peron gick i landsflykt i Spanien och styrde den argentinska politiken därifrån. Hans hustru, den ännu mer karismatiska Evita Peron, blev helgonförklarad och under många år levde Peron i väntan på att återvända till Argentina. Han blev president på nytt efter 18 år i exil men han dog strax efter valet. Hans nya hustru, Isabel, styrde landet och blev avsatt av militärerna 1976.


Växande motstånd

Arvet efter Peron överskuggar hela det argentinska politiska spektrumet och splittringar inom rörelsen gör det omöjligt att spå vad som kommer att hända när Cristina Fernández de Kirchner, som också ärvde makten efter sin make Hector, slutar som president om några år. Hon försöker ändra författningen för att bli vald för en tredje gång men motståndet är stort.

Jag gick genom ett ödsligt Buenos Aires under flera timmar och trummorna och rösterna ekade hotfullt: ”hon måste gå, hon måste gå. Bort med Cristina”.

Inte ens arvet efter Peron kan rädda henne från den folkliga vreden. Hennes maktfullkomlighet och hennes administrations korruption är svåra att svälja för ett land som har lidit mycket sedan sjuttiotalet. Mer än trettiotusen försvunna vittnar om grymheterna som drabbade Argentina. Ingen vill tillbaka till dessa tider men peronismen har inte lyckats att presentera ett trovärdigt alternativt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV