Startsida - Nyheter

Streetgäris: ”Det finns andra vägar att gå”

Några tjejer från nätverket Streetgäris hade tagit initiativet. Ett tal hölls av Ailin Miri och Soraja Guled och journalisterna stod och trängdes för att få chansen att prata med tjejerna som har varit aktiva länge i det vardagliga föreningslivet i Husby, men som aldrig tidigare varit med om liknande. Ett pressuppbåd som om självaste statsministern hade varit på besök i Husby.

StreetGäris är ett nätverk av tjejer som finns i hela landet och som vill stötta, inspirera och nätverka med varandra. Några av de som finns med i nätverket och som jag pratade med uppskattade att det är cirka 250 tjejer som på olika sätt ingår i nätverket runtom i landet.

Från ort till ort från stad till stad. Det ska inte finnas några krav utan man får vara den man vill står det att läsa på deras Facebooksida.

Det blev en lugn kväll. Vid torget utanför ICA-affären hölls ett kort tal av Soraja Guled och Ailin Miri.

Vi är emot all form av våld, både polisens brutalitet och ungdomarnas stenkastning. Vi vill ha tillbaka vår stadsdel helt enkelt säger Ailin Miri

Ailin och Soraja är måna om att tydliggöra att Streetgäris inte är en politisk organisation utan endast ett nätverk av unga tjejer som bor runt om i Sverige. I tisdags natt när andra vågen av upplopp ägt rum kom några av tjejerna på att det var en manifestation mot våld som de ville dra igång och genom att sprida detta på Facebook lyckades de på några timmar få uppåt 300 personer att sluta upp i Husby.

Efter talet vandrade 300 personer i procession längs några gator i Husby. Kvinnor, män, journalister, unga och barn och genom denna vandring manifesterades återerövrandet av Husby till en fredlig ort.

Marta Aregawi, som är en av intiativtagarna, säger till mig att alla inte behöver tycka lika i nätverket:

– Men vi som dragit igång den här manifestationen tycker att det är dags att visa att vi tar ställning mot all form av våld, rasistiska uttalanden från polisen och bilbränder. Det är min rätt att föra fram min mening.


Ailin Miri talade och Marta Aregawi arrangerade.

Fotnot: Streetgäris är engelsk-turkisk slang och betyder ungefär gatutjejer

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV