Startsida - Nyheter

Östersundstravet lockar till tjejkväll med ”glimten i ögat”

Den 7 juni bjuder Östersundstravet in till tjejkväll. I annonsen kan bland annat läsas:
Glöm helt enkelt en travkväll som innefattar lössnus, lera och krångliga spelkuponger.


Vi ser att det finns en del som reagerat på annonsen och menar att den förlöjligar kvinnor. Hur ser du på det?

– Annonsen är ihopsatt med att vi riktar oss till alla kvinnor. Vi ville göra det med lite glimten i ögat. Om någon har reagerat på det här så beklagar vi. Vi ville satsa på den grupp som i svensk travsport är under representerade. Vi ville försöka framhäva dem så att de kommer i fokus.

– Jag måste få dementera. Är det så att någon har misstolkat detta så är det beklagligt. Vår målsättning var att göra en kväll för tjejer. De tjejer som kanske inte gått på travet så mycket, det tjejer som kanske inte vet hur man fyller i en kupong, säger Jan Quicklund.

–Vi vill skapa ett första forum, en kick off. Det här är inte svårt. Vi visar hur man gör. Vi vet att det är jättemycket tjejer som är intresserade av trav. Men de kanske skräms lite. Det är inte lätt med alla travfinesser, alla små kryss som ska fyllas i. Jag har själv arbetat med detta i åtta år och fortfarande inte lärt mig allt om spelet.


Tror du inte att det finns en massa män som också skulle behöva lära sig att fylla i kuponger med mera?

– Absolut. Vi har ju än i dag en så kallad info-hörna och den är givetvis öppen för alla. Vi vill hitta nya människor som kanske vill intressera sig för trav och göra en rolig grej tillsammans med dem. Vi vill göra något som framhäver kvinnorna, säger Quicklund.


Hur menar du?

–I dag är det Erik Adielsson, Åke Svanstedt som är superstjärnorna. Och det är herrar som syns och hörs. Det här har ju även tjejer sagt, de aktiva.

Travtränaren Malin Löfgren lämnade ju bland annat Östersundstravet förra året på grund av att det enligt henne råder ett gubbvälde på travbanan i Östersund.Vad har du att säga om det?

– Nu reser jag lite ragg när du säger sådär. Det är just precis det vi vill få bort, det vi kämpar emot. Den lilla del som finns. Hennes uppfattning. Den får stå för henne. Travsporten är en mansdominerad sport och givetvis finns här en jargong. Vi vill skala bort de eventuella vassa delar som finns. Vi vill få hit mera kvinnor hit. Vi vill få en annan atmosfär som gör att alla ska känna sig välkomna.


Har jag förstått dig rätt om jag sammanfattar detta med att du menar att kvinnor kommer in med en annan ton som inte är så vass?

– Ja. Det jag vill beskriva är att travet är mansdominerad. Om man bara tittar på travutbildningar så är det fler tjejer som startar den men succesivt hoppar av. Vi vill ha mer kvinnor på travet?


Och då tänker ni att denna annons kan vara ett steg på vägen för att göra travsporten med jämlik?

– Det är en tjej som har gjort annonsen. Och det var meningen att annonsen endast skulle ses med glimten i ögat.


Jobbar ni med något jämställdhetsperspektiv på Östersundstravet

– Ja det gör vi. Jämställdehet i form av tillträde, löner , arbetssituation. Det är exakt lika för alla här, säger Jan Quicklund

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV