Startsida - Nyheter

#fotbollsEM: Sänka Sverige

I förra veckan berättade vi om hur Sveriges uppladdning inför EM ser ut. Och där finns inte så mycket nytt att rapportera. Just nu är den svenska truppen samlad i Linköping och gör sig redo för träningsmatchen mot Norge.

I morgon lördag finns även Feministiskt Perspektivs Alva Nilsson på plats för att analysera och utvärdera Sveriges insats. Men det väntar vi en vecka med och istället vill vi här och nu fokusera på profiler.

Profiler och lirare som kommer förgylla EM-festen. Profiler och lirare som kommer göra allt för att se till att Sverige inte vinner ett efterlängtat EM-guld på hemmaplan. Profiler som spelar i andra lag än just Sverige.

Feministiskt Perspektiv har pratat med tre profiler som vill vara med och spela en viktig roll under EM i sommar. Tre profiler som vill sänka Sverige på hemmaplan.

Vi börjar med Spaniens stora profil, Veronica Boquete – även kallad Vero. Det var hon som sköt Spanien till EM genom att göra det avgörande målet, på tilläggstid, i kvalmatchen mot Skottland.

Några minuter innan hade hon missat en straff och Spanien såg ut att missa ytterligare ett mästerskap. Men helvete blev till himmel och Vero blev stor matchhjälte istället för syndabock.

Spanien är dock inte i EM för att se och lära, i alla fall inte enligt stjärnan och världsspelaren Vero.

– Frankrike är favoriter, och det kommer bli svårt att spela mot de stora lagen och de bästa spelarna, men vår första match blir nyckeln. Under de senaste tre åren har vi spelat mot England fyra gånger, och spelat lika i tre av dem. De har spelat bort oss från både EM och VM - kvitterat sent och vi vill ha revansch, säger Vero och berättar sedan att Spaniens första mål i EM är att ta sig till kvartsfinal.

Mer än så vill hon inte avslöja, men kvartsfinal är ett delmål. Ni kommer senare att få ta del av vår tippning av mästerskapet, men vi kan redan nu berätta att Alva Nilsson tippar att Spanien kommer att gå till kvartsfinal. Och om allt slutar som det bör kommer de att möta Sverige i den kvartsfinalen. Vi undrar vad Vero skulle tycka om det?

– Det skulle vara en mycket speciell match att spela, för det skulle betyda att vi går till kvartsfinal. Och sen att spela mot Sverige, det skulle vara mycket motiverande för oss och vi skulle inte ha något att förlora. Men vi ska inte ta ut något i förskott, först måste vi prestera i gruppspelet.


Speciellt med EM i Sverige

Om Sverige för möta Spanien och Vero i en kvartsfinal vet vi ännu inte. Vad vi däremot vet är att Sverige kommer inleda EM mot grannlandet Danmark. Ett Danmark med Line Röddik Hansen som defensiv härförare och viktig kugge i försvaret.

– Det är fantastiskt, vi ska spela EM, i Sverige. Vi möter Sverige i öppningsmatchen, på en fullsatt arena, det känns jättekul, säger Röddik Hansen och berättar sedan att ett EM i Sverige blir speciellt för henne, trots att hon spelar för det rödvita laget.

– För mig blir det lite extra speciellt, för jag känner mig hemma i Sverige. Sverige är mitt andra hem, berättar hon och pratar sedan om att vi kommer att få se många danska fans på läktaren under EM.

Danmarks mål är att gå vidare från gruppspelet och Röddik Hansen lovar att de ska komma att bjuda upp till dans under öppningsmatchen. Hon tycker att Sverige är favoriter i gruppen, men Danmark lurar i bakhasorna och vill gärna överraska, redan i premiärmatchen.

Den tredje profilen Feministiskt Perspektiv har valt att prata med är holländska anfallsstjärnan Kirsten van de Ven.

Under onsdagskvällen, när vi pratar med henne, har hon imponerat i Tyresö och sänkt Örebro i toppmötet i damallsvenskan. Och Van de Ven vill fortsätta glänsa i EM.

Hollands målsättning är att vara bättre än i EM 2009. Då åkte Holland ut i semifinal efter en jämn match mot England. Ett snäpp bättre än så skulle innebära att Holland siktar på final. Och det hörs tydligt att det är dit Holland vill.


Sänka Sverige

Vi frågar van de Ven vilken match hon ser mest fram emot i EM och förväntar oss att hon ska svara Hollands premiärmatch mot regerande mästarna Tyskland. Men svaret blir ett annat, och svaret kommer snabbt och med självsäkerhet i rösten.

– Finalen! Vårt mål är att göra bättre än i förra EM och då kan man konstatera att det är final som gäller. Om det är realistiskt är en annan fråga, men man måste satsa annars behöver man inte ens åka hit. Jag vill alltid vinna.

Om det på något sätt är speciellt för van de Ven, som bott i Sverige och spelat för Tyresö i mer än tre år?

Självklart blir det speciellt för henne. Men det hade kunnat varit än mer speciellt. Kampen om vilka som skulle arrangera EM 2013 stod nämligen mellan Sverige och just Holland. Sverige vann den kampen.

– Men det är klart det blir speciellt, bland annat ska delar av Tyresös medicinska team ta hand om oss under EM. Och här kommer man träffa folk man känner, det brukar jag inte göra om man spelar utomlands, säger van de Ven och ler stort.

Veronica Boquete, Line Röddik Hansen och Kirsten van de Ven. Där har ni tre profiler att hålla extra koll på under EM.

Tre profiler som ser Sverige som sitt andra hem, men samtidigt inte vill något annat än att sänka just Sverige i sin jakt på den ädlaste medaljen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV