Nyheter

#nf2014: Kansliet på plats

Om ett år bjuder de nordiska kvinnorörelserna in till Nordiskt Forum – New action on Women´s Rights. Förberedelserna är i full gång inför det omfattande arrangemanget som vill ta arbetet vidare utifrån den plattform för jämställdhet som togs fram vid FN:s fjärde kvinnokonferens i Beijing 1995.

– Plattformen är ett oerhört radikalt dokument som håller väl än idag, säger forumgeneral Caroline Matsson. Problemet är att det inte har implementerats i tillräckligt hög grad. Samtidigt har mycket hänt de senaste 20 åren som gör att vi har ett behov av att vrida och vända på artiklarna och formulera krav på ny handling och nya strategier för att röra oss framåt. Dessutom har kvinnorörelsen breddats mycket och många av oss som är aktiva idag var för unga för att vara med på senaste Nordiskt Forum 1994.

Nordiska konferenser om kvinnors rättigheter hölls i Oslo 1988 och i Åbo 1994. Men sedan FN:s världskonferens i Beijing 1995 har inget liknande arrangerats.

– Det beror väl på att det har stått still eller varit en backlash på många områden, tror Caroline Matsson. Men inte alla!


Kvinnorörelsens initiativ

Det var Sveriges kvinnolobby som tog initiativ till en förberedande konferens i november 2011. Motsvarande nordiska organisationer bjöds in, och ur detta har Nordiskt Forum tagit form.

– Det är dags för ny handling helt enkelt. För kvinnorörelsen som inte har inte organiserat sig ordentligt på nordisk nivå på länge, och så vill vi se ny handling från politiskt håll också förstås.

Forumet kommer att ha ett nordiskt huvudprogram, utarbetat av initiativtagare och arrangörer, som kommer att rama in konferensen. Utöver det bjuds aktivister, organisationer och andra grupper in att arrangera seminarier, workshops, kulturella evenemang med mera. Konferensen kommer även ha ett ”open space” där enskilda deltagare kan initiera diskussioner.

– Vi hoppas på 15 000 deltagare, säger Caroline Matsson. Det är spännande och det känns verkligen som att det finns ett behov. Vi har formerat en bra nordisk organisation, det praktiska med budget och sådant känns som att det är på plats. Nu börjar det spännande med programläggning och kommunikation.


Involverar hela Öresundsregionen

Caroline Matsson, Maria Almström och projektkoordinator Erika Eriksson organiserar arbetet från det nyupprättade kansliet på Drottninggatan i Stockholm. Ett antal teman har fastställts och fler är under utveckling. Exempel på dessa är feministisk ekonomi, våld mot flickor och kvinnor, fred och säkerhet och ny teknologi och media. Det hela ska resultera i konkreta förslag och krav som ska framföras till regeringsnivå. Hela Malmö/Öresundsregionen involveras dessutom genom ett stort kulturellt program.

Det utåtriktade arbetet tar fart den 12 juni då en lanseringsfest kommer att äga rum. På Trädgården i Stockholm blir det brandtalsrally med bland andra jämställdhetsminister Maria Arnholm, Maria Sveland och Yvonne Hirdman för att starta uppladdningen.

– Då sjösätter vi det hela och går ut på bred front, säger Maria Almström. Vi kommer att släppa en liten animerad film och ha små festligheter i hela Norden för att markera att det är ett år kvar till Nordiskt forum. Sen kör vi så det ryker, då kommer vi börja med den stora mobiliseringen.

Caroline Matsson uppmanar även Feministiskt perspektivis läsare att vara delaktiga på vägen fram till Malmö.

– För första gången är det kvinnorörelsen som bjuder in till ett Nordiskt Forum och vi som samordnar evenemanget behöver därför tips, råd och engagemang från alla som brinner för en jämställd värld där kvinnors mänskliga rättigheter respekteras.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV