Startsida - Nyheter

Våldtäktskultur ska utmanas med hip hop-collage

Det var domen som nyligen föll i Umeå tingsrätt, som med märkliga resonemang friade tre killar i 18-årsåldern från våldtäkt, som blev droppen. Kreativa kollektivet Femtastic och Crossing Boarders, som arbetar för en jämställd fritid, lanserar nu den gemensamma kampanjen Fatta.

I ett pressmeddelande konstaterar de att 6 203 fall av våldtäkt eller grov våldtäkt anmäldes 2012 och att 98 procent av de som anmäls för våldtäkt är män, samtidigt som det enligt Brottsförebyggande rådets beräkningar bara är 10-20 procent av alla sexualbrott som anmäls.

Genom kampanjen uppmanas människor att berätta om sex som inte skett på deras egna villkor, dels för att få människor att fundera över och fatta att sex handlar om samtycke, dels för att få politiker att fatta beslut så att den som våldtar inte går fri.

Berättelserna kommer att ligga till grund för en låt av hiphop- och reggaeartisterna Cleo och Syster Sol som ska produceras av Embee (Looptroop Rockers). De kommer att utmana hiphopens berättelser och myter formulerade av män om ”Bitches and hoes”, som har präglat unga människors syn på kvinnor och sex. Initiativtagarna tycker att det är dags att krossa myterna och skapa nya berättelser.

– Jag vill göra låten för att berätta om saker jag själv varit med om som än i dag bidrar till ett konstigt förhållande till min kropp och mitt sexliv. Det tog lång tid innan jag förstod var mina gränser fanns och jag vet att många delar mina erfarenheter. Jag tror att vi måste prata om saker som vi upplevt och på så sätt fatta och sätta gränser tillsammans, säger Nathalie ”Cleo” Missaoui i pressmeddelandet. Hon berättar också om kampanjen i en intervju i Sveriges Radios P3.

Där framgår också att alla som vill bidra till den här låten, och få folk att fatta, kan gå in och skriva på crossingboarders.se/fatta, helt anonymt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV