Startsida - Nyheter

Margot Wallström får pris för årets kvinnogärning

Varje år delar Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer, Roks, ut priset Årets kvinnogärning. Det är de hundra aktiva medlemsjourerna som beslutar om vem som ska få priset som varje år ska gå till någon som ”genom en anmärkningsvärd och signifikant gärning har bidragit till att synliggöra och påverka den verklighet som mäns våld mot kvinnor utgör”. I år gick hederspriset till Margot Wallström för hennes arbete mot konfliktrelaterat sexuellt våld och det var över 70 personer som samlades i onsdags för prisutdelningen.

– Det känns oerhört hedrande, jag hyser den största respekten för tjej- och kvinnojourernas arbete, säger Margot Wallström till Feministiskt Perspektiv efter prisutdelningen.

Margot Wallström har arbetat som särskild representant för FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon med uppdrag att bevaka kvinnors utsatthet i krig och andra konflikter. Ett arbete som har gett henne både hopp och tyngre hjärta.

– Det är inte ett arbete som blir gjort på en kafferast, säger Margot Wallström i sitt tacktal. Än i dag har kvinnor i krigshärjade områden svårt att bli hörda, respekterade och sedda, både under och efter konflikten. Soldater måste utbildas, även i Sverige. För en soldat borde det vara lika stigmatiserat att våldta som att desartera.

Angela Beausang, ordförande för Roks, menar att Margot Wallströms arbete på många sätt liknar det arbete som kvinno- och tjejourer gör runt om i landet.

– Det är ju samma ämnen, att synliggöra vilka konsekvenserna av mäns våld mot barn och kvinnor, men även för andra män. Vi är mycket tacksamma för det arbete hon har gjort för att uppmärksamma hur sexuellt våld används som ett militärt vapen i konflikter. Det känns fantastiskt att kunna hedra henne.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV