Startsida - Nyheter

Jämställd och ekologisk – Skurupsfestivalen går före

För ett par veckor sedan gick Siestafestivalens arrangörer ut och berättade att festivalen är inställd på grund av dålig biljettförsäljning. Nu i dagarna hände samma sak med Sveriges största festival - Peace & Love tvingades ansöka om konkurs och årets festival ställs in.

Festivalklimatet i Sverige verkar bli allt hårdare, det talas till och med om festivaldöden. 2010 gick festivalgiganten Hultsfred i konkurs och har nu flyttat festivalen från Hultsfred till en ort närmare Stockholm i hopp om att det ska locka fler besökare.

Samtidigt som de stora festivalerna kämpar med ekonomin startar allt fler små, nischade, festivaler. Samma datum som Siestafestivalen skulle ha ägt rum arrangerar elever på Skurups folkhögskola gratisfestivalen Skurupsfestivalen. Denna festival fokuserar på jämställdhet och ekologisk hållbarhet. De har - till skillnad från de flesta andra festivaler en helt jämställd könsfördelning både vad gäller arrangörsgrupp och artister på scenen.

Förra året hade Sveriges tio största festivaler 79 procent mansdominerade artister. Skurupsfestivalen vill bryta detta genom att vara - som de själva uttrycker det - "Sveriges första helt jämställda festival".

Skurupsfestivalen arrangerades för första gången 2009 men det var först förra året som festivalen blev relativt stor. Den började som en liten festival enbart för skolans elever och enstaka besökare men var förra året uppe i cirka 600 gäster och 60 artister. I år är 86 artister bokade och besökarantalet beräknas överstiga 1 000.


Många skräckexempel

Lisa Jonasdotter, som är en av de tio personerna i arrangörsgruppen, svarar på frågor om årets festival via mejl och berättar att frågan om jämställdhet är ny för Skurupsfestivalen, men att den känns väldigt aktuell och viktig:

"Skurupsfestivalen vill visa på vikten av medvetet jämställda arrangemang. Vi är på inget sätt först med att se behovet av detta, men vi står som pionjärer i praktiken. Vi är stolta över att kunna säga att vi inte tummat en millimeter på vår jämställdhetspolicy under arbetets gång."

På frågan om vilka förebilder de som arrangörer haft svarar hon att de snarare haft väldigt många skräckexempel vad gäller könsfördelning och att det således är ur en ilska mot andra festivalarrangörer som tanken kring jämställdhet vuxit.

"Man vill låta 'musiken vara musik' (citat, Siestafestivalen) och låter ständigt en jämlik könsrepresentation vara andra prioritet. Detta är bara tröttsam bullshit. Vi tycker tvärtom att statistiken är viktig, talande och inspirerande. Det finns absolut ingenting som säger att ett festivalarrangemang måste välja mellan kvalitet och genusmedvetenhet. Att argumentera på det sättet är tvärtom att inordna sig i och acceptera strukturen."

Bland artisterna i utbudet kan vi bland annat se stand up-komikern och musikern Anna-Lena Brundin, indiepopduon Llojd, högaktuella vispopsångerskan Anna Hertzman och folkmusikbandet Kolonien, som både vunnit pris i "Årets unga folkmusikband" 2011 och "Årets nykomling" 2012. Av alla personer på scenerna - både artister, uppläsare av litteratur och andra - är könsfördelningen precis 50/50. Lika många manliga som kvinnliga artister.

"Vi har hela tiden räknat personer och varit noga att det ska vara jämställt även i arrangörsgruppen. Efter varje bokad akt har vi sett till att vi håller en jämställd fördelning.", säger Lisa Jonasdotter.


Gratis av demokratiska skäl

Många festivaler säger sig ha jämställdhetsambitioner men når ändå sällan konkreta resultat vilket är konstigt enligt henne:

"Vi har helt enkelt bara bestämt oss och sedan räknat. Vi vill understryka att denna process inte på något sätt varit svår eller besvärlig."

Inte bara jämställdhet är viktigt för Skurupsfestivalen. De har enbart ekologisk och vegetarisk mat och på festivalens hemsida finns en försäkran om att festivalen alltid kommer att vara gratis. Lisa säger att det är en aktuell fråga just på grund av de festivaler som gått i konkurs. Hon menar att deras höga biljettpriser skrämmer festivalbesökare och att beroendet av biljettförsäljning därför är riskabelt. Hon påpekar också att det är en demokratifråga.

"Skurupsfestivalen har rötter i en tanke kring solidaritet och demokrati. Att alla ska ha tillgång till kultur blir dessutom en klassfråga. Öppenhet och tillgång för alla människor är extra viktigt i dag med tanke på det politiska klimatet."


Räkna kontinuerligt

På lördag är det alltså Skurupsfestival för femte året i rad - nu mer jämställt än någonsin. Tittar man på de större festivalernas hittills bokade akter ser det däremot inte lika ljust ut. Vad har Lisa för råd att ge till dem?

"Vår uppfattning är att många arrangörer har god insikt i den sneda könsfördelningen på festivalscenen: många har en 'jämställd ambition', men tummar lätt på den när arbetet börjar rulla. Det är lätt hänt, och vi menar inte alls att klandra andra. Det handlar ju mycket om vilka artister som tackar ja och vad man får för respons från sponsorer och besökare. Jag har också en känsla av att det är lättare att följa jämställdhetsprincipen i ett gratis och ideellt projekt som Skurupsfestivalen. Kraven från besökarna väger inte lika tungt då. Jämställd festival gör ett grymt jobb med att samla statistik. Det är hårda fakta att förhålla sig till som arrangör. Räkna könsfördelningen mellan artister och medverkande kontinuerligt. Det gäller att hela tiden ha genusmedvetenheten långt fram i huvudet."

Förutom musik bjuds det också på panelsamtal, filmvisning, poetry slam, poesi, ansiksmålning för barnen och annat.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV