Startsida - Nyheter

Porrskadat är en viktig film

Porrskadat är en 14 minuter lång, intensiv intervjufilm. En grupp unga kvinnor sitter en efter en mot en vit fond och berättar om hur det känns att veta att ens partner tittar på porr. Kameran är obekvämt men effektfullt nära inpå när de berättar om hur det har påverkat deras sexualitet, deras förhållanden, deras syn på killar och män och inte minst deras kroppsbild. De pratar om sina försök att leva upp till den bild som pojkvännerna har onanerat till.

”Jag tänker inte på mig. Jag tänker: vad vill han? Tänker han på något porrigt scenario just nu?” säger en av dem. ”Så jag kunde inte ha sex med honom. Det var som att min sexualitet blev helt förminskad av att jag visste om det här.” Varje del av kvinnokroppen går att hitta fel på. ”Hur brösten ligger om jag är på rygg. Hur min mage ser ut om jag rider honom, eller hur min röv ser ut om jag vänder mig om…”

Filmen är gjord av Moa Kjellstrand och Roxanne von Gerber Hedayat och visades på Bio Rio i samarbete med Sveriges Kvinnolobby i helgen. Efter visningen hölls ett panelsamtal där den heterosexuella mainstreamporrens påverkan på samhället och individen diskuterades.


Att begära att bli begärd

Porrskadat handlar om vad som händer med kvinnan och hennes sexualitet när hon lär sig att tända på att vara ett objekt. Att begära att bli begärd, snarare än att vilja ha sex för att det är skönt. I media talas det mycket om porr och vad porren gör med de män som tittar på den. Det har skrivits om ”porrimpotens”, som drabbar män som tittar så mycket på porr att de tillslut inte kan tända på verkligt sex. Vi har hört om hur kvinnoförnedrande porr kan leda till sexuellt våld. Porrskadat tar upp ett än mer omfattande problem med porren som det inte pratas lika mycket om, nämligen hur mäns porrtittande påverkar kvinnor, berättat från kvinnors perspektiv.

Hur begränsande är det inte för den fria sexualiteten att suga in magen under sexakten, att låta trots att det inte är skönt, att sätta på sig stay-ups och läppglans för att tillfredsställa en killes fantasi? Hur begränsande blir det inte när det här, att tillfredsställa en killes fantasi, blir själva målet med sexet? För den tjej som misslyckas är det en ”fruktansvärd känsla av att vara otillräcklig”, som en av de intervjuade i filmen säger. Att bli kåt utan att först ”tända” på sig själv blir därför omöjligt.

Det finns dessutom en skamkänsla kopplad till självobjektifieringen, som alla kvinnorna i filmen verkar uppleva. Borde inte en feminist veta bättre än så här? Hur ska ett heterosexuellt förhållande någonsin kunna bli det minsta jämställt om den ena parten begär och den andra vill bli begärd? ”Hur mycket jag än försöker intala mig, eller lära mig, hur mycket feminist jag än är, så har jag ändå ätstörningar, liksom. Jag är ändå så jävla, jävla, jävla skadad av vad min kropp ska vara för den manliga blicken.” Går det att komma ifrån den manliga blicken ens som trogen feminist eller queer?


Jämställd porr?

I panelsamtalet (modererat av Johanna Dahlin från Sveriges Kvinnolobby) efter filmen diskuteras attityder mot kvinnor i mainstreamporr. Forskaren Meghan Geale berättade att enligt en undersökning innehåller 80 procent av den mest konsumerade porren sexuellt våld, och i 90 procent av fallen är våldet riktat mot kvinnor. Filmskaparna Roxanne von Gerber Hedayat och Moa Kjellstand frågade sig om det finns jämställd porr, som samtidigt är upphetsande för kvinnor som under hela sitt liv lärt sig att tända på att vara ett sexigt objekt. Liksom tjejerna i filmen verkar de ha svårt att hitta ett alternativ.

Roxanne menade att visst finns det jämställd, bra porr, men bara för att den finns tar det inte bort hela problemet. Hon liknar det vid att ställa in ekologiska produkter i hyllorna och sedan tro att miljökrisen är löst.

Tråkigt nog handlade panelsamtalet, trots att filmen vill fokusera på kvinnors erfarenheter, mest om hur porren påverkar män som tittar. Det verkar fortfarande vara svårt att ta till sig hur stor effekt drömmen om Det Sexiga Objektet faktiskt har på kvinnors självbild. Kanske för att det ses som en självklarhet att det är så här. Det är inget vi pratar om, trots att vi alla känner det. Och som sagt, vad är då alternativet?

”Att det ses någonstans som en självklarhet att män ska kolla på porrfilm”, säger en av tjejerna i Porrskadat. ”Men det är ju ingen självklarhet. För det förstör, för mig.” Porrskadat är en mycket viktig film.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV