Startsida - Nyheter

Konkret arbete för jämställdhet i Ungdomens nykterhetsförbund

Ungdomens Nykterhetsförbund (UNF) vill bli bättre på jämställdhet, vilket dess valberedningar tar med i sina beräkningar.

– Det är speciellt i förbundsstyrelsen som könsfördelningen prioriteras, säger UNF:s förbundsordförande Linda Engström. På ett lokalt plan är vi i stort sätt jämställda, men det kan skilja sig inom styrelserna. Vi har en övervikt av tjejer som sekreterare och killar som kassörer på lokal och regional nivå, men inom förbundsstyrelsen stämmer det inte, då det ofta varit omvända roller.

Historiskt har UNF:s politiska talespersoner varit män, men sedan 2011 är alltså Engström ordförande. Valberedningens förslag är också en kvinna. Engström lyfter att styrelserepresentationen är en viktig del, men att det också handlar om vilka som ses som ”coola förebilder” inom förbundet. För att arbeta med jämställdhet mäter förbundsstyrelsen taltid och antal inlägg under sina styrelsemöten.

Under UNF:s, IOGT-NTO:s och Junis kongresser 25-30 juni ska två jämställdhetsmätare kartlägga hur många män respektive kvinnor som går upp i talarstolen samt hur mycket talartid vardera kön upptar. Det är IOGT-NTO:s förbundsstyrelse som har fattat beslutet att anlita jämställdhetsmätare till årets kongress, i enlighet med den handlingsplan för jämställdhet som tidigare kongresser beslutat om. Efter kongressen kommer en noggrannare rapport att sammanställas och överlämnas till förbundsstyrelsen samt distrikten.

2007 antog UNF:s kongress jämställdhetshandlingsplanen ”Jämställd organisation”. Utifrån denna har förbundsstyrelsen mätt olika variabler och presenterat dem på kongresser i form av jämställdhetsbokslut. Mellan 2011 och 2013 har samma variabler mätts som i jämställdhetsbokslutet från 2011. Förutom kön har bokslutet kommit att inkludera viss data för ålder, regional tillhörighet och antal år som förtroendevald. Jämställdhetsbokslutet har därför bytt namn till jämlikhetsbokslutet.

Enligt 2007 års jämställdhetsmål ska 90 procent av UNF:s styrelser på alla nivåer ha en jämn könsfördelning (40-60 procent av samma kön) från och med 2010. 2012 hade 9 av 23 distriktsstyrelser en jämn könsfördelning. 8 styrelser hade för hög andel tjejer och 6 hade för stor andel killar. Samtidigt var könsfördelningen jämn inom samtliga föreningsstyrelser.

Enligt årets kongresshandlingar har rutiner för att ta fram mätbara data kring jämställdhet från distrikt och föreningar (mål antaget 2007) påbörjats. Sociala utskottet har haft en projektgrupp som har jobbat med likabehandling, inkludering och jämlikhet. Utifrån 2011-2013 års jämlikhetsbokslut drar förbundsstyrelsen bland annat slutsatsen att ”UNF behöver hitta tydligare former för att aktivt jobba med jämlikhetsfrågor”. Förbundsstyrelsen föreslår att kongressen ska besluta ”att UNF ska identifiera normer som hindrar engagemang och bidrar till ojämlikhet inom organisationen, samt att ta fram en strategi för att hantera dessa identifierade normer”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV