Startsida - Nyheter

Konsert mot mödradödlighet – på Kebnekaise

Runt den 13 juni kommer progmetalbandet Akribi från Göteborg att spela på Kebnekaises topp – mot mödradödlighet. De vill väcka uppmärksamhet för att det varje år dör ungefär lika många mammor av sin graviditet som Kebnekaise är högt i centimeter, drygt 210.000. Globalt är mödradödlighet ett av de stora hälsoproblemet för kvinnor, värst är det i Niger där var sjunde kvinna som blir gravid dör av sin graviditet enligt WHO.

— När jag fick reda på att jag skulle bli pappa för första gången hade jag svårt att somna på kvällen, säger Alexander Bringsoniou som spelar bas i Akribi. Jag satte mig vid datorn mitt i natten för att googla runt lite på hur det är att bli förälder och på något sätt hittade jag WHO:s statistik över mödradödlighet och Niger stack ut. Jag blev kall för det innebar att det måste sitta en man i Niger just nu som också har fått reda på att han ska bli pappa och är lika glad som jag är men som också är livrädd över att mamman till barnet ska dö. När en av sju som dör funkar inte det vanliga ”det händer inte mig”, berättar han i ett pressmeddelande.

Medlemmarna i Akribi funderade länge på om de kunde göra något. Resultatet blev en ideell förening med syftena att öka kunskapen om mödradödlighet och att med kulturarrangemang samla in pengar till Läkare utan gränsers arbete mot mödradödlighet. Alexander Bringsoniou valdes till ordförande i föreningen.

— Spelningen på Kebnekaise är det första steget och vi hoppas att folk ska få upp ögonen för hur fruktansvärt stor mödradödligheten är i världen.

Allt finansieras av medlemmarna själva och Alexander påpekar att de inte kommer att kunna dra in några pengar till Läkare utan gränser när de är på Kebnekaise. Det kommer i nästa steg.

— Vi har några andra projekt på gång som vi inte kan berätta om men det rör sig om kulturarrangemang som vi kommer att sälja biljetter till, säger Alexander Bringsoniou.

Den 11 juni går tåget till Kiruna. Akribi vet ännu inte exakt när spelningen kommer att genomföras. Vädret på toppen skiftar men de kommer att befinna sig i Kiruna en tid och åka upp på toppen när vädret tillåter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV