Startsida - Nyheter

Byggbranschens chefer tar avstånd från machokultur

Ansträngningar som gjorts har inte räckt. Machokulturen sitter fortfarande i väggarna inom byggbranschen, skriver Byggcheferna och Sveriges byggindustrier i ett gemensamt pressmeddelande.

En majoritet av de som svarat på 2013 års byggchefsbarometer anser att arbetsmiljön kännetecknas av en grabbig attityd med ett tufft arbetsklimat. Varannan anser att kvinnor och män behandlas olika, att de inte ges samma karriärmöjligheter och arbetsuppgifter. Varannan kvinna anser dessutom att det finns en inställning inom branschen att kvinnor inte lämpar sig lika bra som män i byggbranschen.

I branschen florerar också fördomar mot homosexuella och negativa attityder till homosexualitet, enligt samma barometer. En del av de som svarar anser att problemen möjligen har funnits tidigare, men att de inte längre existerar.

Byggcheferna och Sveriges Byggindustrier är eniga om att machokulturen måste utrotas och skriver i en debattartikel i Göteborgsposten att den skrämmer bort kompetenta människor och riskerar branschens rykte och framtid.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV