Startsida - Nyheter

Nakna bröst skapade rubriker

I torsdags förmiddag i förra veckan tog Agnes Nilsson, 17, och Lisa Albertsson, 18, tåget från Borås till Lidköping. Med sig hade de sex sprayade träplakat. De hade letat på google och hittat den rondell som verkade bäst, en rondell i stan med en skulptur i mitten. Väl framme ställde de upp sina plakat med texter som ”Är det här konst?” och ”Är jag fri nu?”. Sen tog de av sig på överkroppen. Och så stod de där. Minut efter minut. Med blottade bröst.

Flera människor i bilarna som passerade rondellen tutade, drog ner fönstret, åkte varv efter varv. Tjejerna märkte att tutandet signalerade olika saker. Vissa tutade liksom flirtigt, andra vinkade och visade tummen upp, åter andra blev irriterade. Men det var inte det konstigaste, enligt Agnes Nilsson och Lisa Albertsson.

– Det vi verkligen inte kan fatta är att det blev en sån uppståndelse medialt. Jag menar, det är ju bara bröst. Tänk, det är två kvinnor som visar sina bröst, det är inte klokt att det är en nyhet ens. Jag kunde aldrig gissa att bröst kunde vara så spännande för medierna, säger Nilsson.

Tillsammans bildar hon och Albertsson den nystartade konstduon Stjärnkraftverket. I sommar sponsras de av KulturUngdom i Borås för att genomföra ett antal konstinstallationer. Rondellinstallationen var den första.


Laddad kropp

TT skrev om saken redan dagen därpå och händelsen spreds därmed till media i hela landet. De senaste dagarna har duon fått förklara flera gånger för olika medier vad de gjorde vid rondellen. Men de tycker att media fokuserar orimligt mycket på just deras bara bröst.

Flera rubriker har varit förlöjligande, tycker de. Någon skrev något i stil med att det var en ”nakenchock som blev för mycket för Lidköping”. Själva ville de ställa seriösa frågor om konst och om kvinnokroppen.

– Vi har egentligen två syften. Dels vill vi ställa frågor om vad konst är, dels vill vi sätta ljuset på sexism. Vi vill också använda oss av kroppen på ett icke-sexualiserat sätt. Vi vill att kroppen ska ses som naturlig. Men det är tydligt att det är accepterat med sexualiserade bilder av kvinnokroppen i media men inte med vanliga bröst i en konstinstallation, säger de och nickar mot varandra.

Mediernas starka reaktion har känts som en bekräftelse på att det är så otroligt laddat med kvinnokroppen, tycker de. Men de har ändå efter den senaste veckan bestämt sig för att de inte ska arbeta mer med nakenhet som tema under sommarens turné med konstinstallationer.


Många anmälningar

Vi har tillsammans åkt till en liknande rondell i Göteborg. Vi sitter där i mitten och pratar. Också vi väcker uppmärksamhet. En bil stannar till och den unge killen som kör bilen ropar till att där kan vi inte sitta.

Men när Agnes Nilsson och Lisa Albertsson stod vid rondellen i Lidköping, för en knapp vecka sen, med bara överkroppar, så var kommentarerna fler. De fick veta i efterhand, att många bilister hade ringt till polisen och anmält dem för förargelseväckande beteende.

Efter ungefär 45 minuter kom två manliga polismän fram till rondellen. Den ene polismannen verkade hetsig, berättar de.

– Den ene gick fram till mig, stod med sitt ansikte bara 15 cm från mitt, och han var ju mycket större än mig. Han var uppretad och ställde några frågor om och om igen; Vad håller ni på med, Har ni ens tillstånd, Ta på er tröjorna! berättar Agnes Nilsson, som kände sig inträngd och blev tvungen att backa ett steg.


Provocerande osexualiserat

Tjejerna tog på sig tröjor och den uppretade polismannen blev genast vänligare, tycker de.

– Det var ju onödigt att hålla på så. Vi hade tagit på oss även om de bara hade bett oss. Det var tydligt att han blev provocerad av något, säger Lisa.

Tror ni att händelsen med polismannen har påverkat er i ert beslut att inte genomföra samma konstinstallation flera gånger?

– Nej, det tror jag inte. Men det har fått ett sånt genomslag i media nu så på ett sätt har vi nått ett mål, att vi redan har kommit ut med vårt budskap, säger Nilsson.

Av sommarturnén återstår nu ungefär fem konstinstallationer. Nästa gång blir i Skövde, och det ska ha tema skam och ångest. Men nu blir det inget mer naket.

– Från detta drar vi slutsatserna att det är provocerande med nakna bröst som visas i ett icke-sexualiserat syfte, och samtidigt att media är väldigt intresserade av bröst, säger Albertsson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV