Prenumerera

Logga in

#amedalen13: Osannolikt att Assadregimen faller

Det är osannolikt att den syriska regimen kommer att falla. Det menade bland annat biståndsminister Gunilla Carlsson och den syriska journalisten Rafa Almasri under paneldiskussionen Syrien – en pågående katastrof i tisdags. En politisk förhandlingslösning var det enda alternativet menade de och fick medhåll från övriga paneldeltagare.

Den humanitära situationen är i det närmaste ofattbart svår. FN uppskattar flyktingströmmen till mer än 1,5 miljon och ytterligare fyra miljoner internflyktingar. En tredjedel av Syriens bostäder tros vara delvis eller helt förstörda av strider och bombningar. De som är värst utsatta är människor i rebellkontrollerade områden, då regimen bombar dessa områden intensivt.

Svåra villkor för fångar

Många internflyktingar har också varit tvungna att fly flera gånger, förklarade Katarina Bergehed, som är Syriensamordnare för svenska Amnesty. Ett annat svårt humanitärt problem som inte har uppmärksammats i media nämnvärt är det stora antalet fångar:

– Ingen har en exakt siffra, det jag har hört är en uppskattning om 80 000 fångar som hålls under de mest alarmerande och svåra villkor, med rutinmässig tortyr. Ingen vet var de finns. Vi har upprepade gånger uppmanat regimen att uppge var de hålls, sade Katarina Bergehed.

I debatten, som modererades av Amnesty Press redaktör Ulf B Andersson, förklarade den syriska journalisten Rafa Almasri att trots det svåra medieläget så finns det trovärdig rapportering från landet. Men det handlar inte om de traditionella medierna utan om så kallade medborgarjournalister som har hittat sätt att rapportera om läget i landet med livet som insats:

– Jag litar på alternativ media, medborgarjournalisterna, de betalar ett högt pris, men de är oberoende och gör allt jobb själva. I Frankrike finns en alternativ radiostation som är bra, men vad gäller traditionell media så är alla tv-kanaler styrda av andra intressen, som till exempel Qatar eller Saudiarabien, sade Rafa Almasri som tvingades fly från Syrien förra året och nu är bosatt i Sverige.

Kvinnor förs bort

FN:s senaste uppskattning för antalet dödade är 93 000, men även denna siffra är osäker. Enligt Ulf B Andersson dödas omkring 5 000 personer per månad, en siffra som är relativt konstant. Merparten av dessa är män. Det och det stora antalet fängslade män innebär att en stor börda läggs på kvinnor som får ta ansvar för både försörjning och familj. Det rapporteras om omfattande våldtäkter, och många kvinnor riskerar också att kidnappas av antingen regimtrogna trupper eller rebellgrupper:

– Kvinnor används som brickor i förhandlingar för att få loss fångar och vi vet inte vad som händer med dem. Det är svårt att bedöma hur utbrett det sexuella våldet är på grund av den stigmatisering som råder kring det, men också på grund av propaganda. Men i vissa områden kan det röra sig om krigsbrott, sade Lena Ag, Kvinna till kvinnas generalsekreterare.

Ytterligare en allvarlig konsekvens av det dåliga säkerhetsläget är att flickor gifts bort allt tidigare, familjerna hoppas de därmed ska få skydd, eller minska antalet munnar att mätta. Prostitution och trafficking förekommer också.

Utöver detta hörs kvinnors röster knappt i de politiska diskussioner som förs kring försöken att få till stånd en fredskonferens, trots att kvinnor var mycket synliga och aktiva i de protester och demonstrationer som förekom i den första fasen för ett par år sedan, sade Lena Ag.

Det var just för att öka kvinnors närvaro i formella fredsförhandlingar som resolution 1325 antogs av FN:s säkerhetsråd år 2000. Gunilla Carlsson menade att Sverige kommer att sätta press för att försöka inkludera kvinnor i förhandlingar när och om de kommer till stånd:

– Absolut. Vi vet att det finns så många meriterade och välutbildade kvinnor från olika områden som borde vara en del av det, sade hon och beklagade att hon ser allt färre kvinnor i de olika oppositionsgrupperna.

Varnade för upptrappning

Panelen var enig vad gällde frågan om vapen till rebellgrupperna: fler vapen till dem innebär också större leveranser av vapen till regimtrupperna från Ryssland och Iran, och mer vapen leder till ännu större lidande för det syriska folket.

Gunilla Carlsson menade att det är för kostsamt i mänskligt lidande, och Rafa Almasri trodde inte att syriska flyktingar eller andra civila vill ha ytterligare vapen till landet. Hon, liksom Gunilla Carlsson, tror inte längre att regimen kommer att falla, och hon menar att det som nu måste till är en politisk förhandlingslösning.

Fredsbyggare måste ges plats

Lena Ag höll med och underströk vikten av att en sådan förhandling, även om den i nuläget ser väldigt avlägsen ut, måste vara så inklusiv som möjligt.

– Vi måste leta efter fredsbyggare i det syriska samhället, folk som jobbar för fred, det kan inte bara inbegripa de beväpnade grupperna, sade hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV