Prenumerera

Logga in

#em13: Feministiskt Perspektiv vill bada i fontän

Märit Rönnols ska på fotbolls-EM och hon vill bada i fontän. Men inte ensam. Nästa vecka, ja då börjar det. EM i fotboll på hemmaplan med Pia Sundhage som förbundskapten. Kom vinster, kom damfotboll, kom folkfest. Nu kör vi.

– Jag ska åka ned till Göteborg för att titta på EM.
– EM? Friidrott?
– Nej, fotboll.
– Va? Ska fotbolls-EM spelas i Sverige?!
– Ja, alltså, för damer.
– Jaha.

Den här konversationen har utspelats många gånger den senaste tiden. Få människor vet att det är fotbolls-EM på hemmaplan i sommar. Ett mästerskap där Sverige har möjlighet att gå hela vägen till final.

Jämför gärna med ishockey-VM som gick i Stockholm i maj; det slutade med folkfest och bad i fontän och stort hyllande av hjältarna i Kungsan.

Jag vill bada i fontän den 28 juli. Då spelas finalen på Friends arena, och landslaget har alla möjligheter att göra verklighet av den drömmen. Men jag vill inte bada ensam – jag hoppas nämligen på folkfest även för detta mästerskap.

Detta mästerskap där några av världens bästa spelare inte bara kommer till Sverige för att spela. De finns också i det svenska landslaget. Lotta Schelin röstades fram till franska ligans bästa spelare i våras, och tillsammans med Caroline Seger valdes hon in i All star-laget under VM 2011.

För att inte tala om truppens nya tränare, Pia Sundhage, med VM-silver, OS-guld och utsedd till “Världens bästa tränare” av Fifa 2012.

Feministiskt perspektiv satsar stort på detta mästerskap. För att göra världsstjärnorna rättvisa. För att lyfta fram en idrott som hundratusentals barn och unga ägnar sin fritid åt. För att visa att det faktiskt är möjligt att uppfylla drömmen om att få spela fotboll på heltid, inför jublande publik.

Det svenska landslaget spelar sina gruppmatcher i Göteborg och Halmstad, och blir det kvartsfinal kan den kanske hamna i Växjö. Semifinalerna går i Göteborg och Norrköping och sen väntar finalen i Stockholm. Vi kommer vara på plats hela tiden.

Alva Nilsson, Ida Ali Lindqvist och jag själv kommer bevaka EM åt dig med all den expertis och fotbollsglädje som vi har. Vi åker på matcherna, går på träningar, känner av stämningen, granskar andras bevakning ur ett feministiskt perspektiv och ger dig den samlade bilden som ett mästerskap förtjänar.

Svenska fotbollförbundet har kampanjen “Den tolfte spelaren” som handlar om att det krävs tolv, och inte elva, personer för att göra ett landslag.

Den tolfte spelaren är publiken, som lyfter sitt lag, och ger den där extra skjutsen som behövs. Det är ganska vanligt att ett hemmalag gör lite bättre ifrån sig än vanligt, eftersom de känner stöd och en positiv stämning.

Därför hoppas jag på folkfest – låt oss lyfta landslaget tillsammans så att vi tillslut får bada i fontän den 28 juli.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV