Prenumerera

Logga in

Kvinnor i miljontal vägrar att stanna hemma

Trots den våg av sexuella övergrepp som inleddes i samband med årsdagen av revolutionen i januari har kvinnor vägrat att låta sig skrämmas. Nu rapporteras nya fall och organisationerna som hävdar kvinnors rätt att delta i protesterna konstaterar att det inte räcker med uttalanden och fördömanden.

I januari 2013, i samband med årsdagen av Egyptens revolution och massiva protester, startade en ny och mycket brutal våg av sexuella övergrep mot kvinnor på Tahrir torget. Det handlar om delvis organiserade övergrepp och i några fall gruppvåldtäkter mot unga kvinnor, vilket ledde till att fler volontärer anslöt sig till organisationer som Operation Anti Sexual Harassment (OpAntiSh). De ingriper och stödjer kvinnor för att de fritt ska kunna delta i demonstrationer. Morsis regim gjorde ingenting för att stoppa eller straffa förövarna, snarare beskylldes kvinnorna för att inte vara propert klädda eller kritiserades för att de ens går ut på gatorna.

Med skräckbilderna från demonstrationerna i början av året i färskt minne förväntades inte så många kvinnor delta i Tamarod-revolten 30 juni. Men det dök upp lika många kvinnor som män, rapporterar frivilligorganisationer på Tahrir. Detta har ändå inte stoppat fortsatta övergrepp mot kvinnorna. Frivilligorganisationerna menar att dessa attacker för det mesta har politiska motiv. De menar att syftet är att skrämma kvinnorna från att engagera sig politiskt och för att skapa en ökänd och otrygg miljö på Tahrir som bekräftar brödraskapets syn på motståndarna. En del av brödraskapets tv-propaganda mot Tahrir-motståndarna handlade om ”deras omoraliska agerande, sättet deras män behandlar kvinnorna”.

Mellan 46 och 181 fall av sexuella övergrepp har rapporterats av olika grupper under Tamarod-demonstrationerna 30 juni-4 juli. Till skillnad från tidigare har nyheten om sexuella övergrep uppmärksammat mycket i Egyptisk media och av Facebook- och Twitter-användare. Kända politiska figurer har talat om fenomenet och fördömt detta. Men det räcker inte, menar aktivisterna från anti-trakkaseri grupperna. ”Oppositionen ska visa mer än uttalanden och fördömanden när det gäller brotten mot kvinnorna”, säger deras representanter. Under tiden kämpar anti-trakasserigrupperna på Tahrir och kvinnor i miljontal vägrar att stanna hemma.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV