Prenumerera

Logga in

Dagliga manifestationer mot det politiska systemet i Bulgarien

Sedan tre veckor tillbaka protesterar över 20 000 människor varje kväll på gatorna i Bulgariens huvudstad Sofia.
– Vi kräver att regeringen avgår, en omstart av det politiska systemet och nyval, säger demonstranten Rosen Stavrev.

De dagar han inte själv kan gå, följer han protesterna på internet, annars är han ute varje kväll. Han tycker att det bulgariska folket inte representeras av den nuvarande socialistledda regeringen som valdes i maj. Men målet är inte bara att avsätta dem, utan även förändringar i vallagarna och konstitutionen.

Rosen Stavrev är 32 år och arbetar inom telecomsektorn i Sofia. Han är en typisk demonstrant. För det är främst unga, välutbildade i storstäderna som demonstrerar.

– Den här protesten har inga sociala krav som den förra. Det är en protest för vår rätt till att leva i ett normalt EU-land, säger han.

Hittills tycker han att EU-medlemskapet bara har stärkt oligarkin i Bulgarien.

Förbrukat förtroende

Protesterna startade när socialistpartiet, som i maj kom till makten i en brokig koalition med liberalerna, utsåg Deljan Peevski till chef för den Nationella Säkerhetsmyndigheten. Deljan Peevski kontrollerar en stor del av Bulgariens medier och har tidigare kopplats till maffian.

När beslutet blev känt, anspelade man på förkortningen för den Nationella Säkerhetsmyndigheten, ДАНС (DANS) och skapade hashtagen #ДАНСwithme (dansa med mig) som spreds via sociala medier och uppmanade till protester. På bara några timmar mobiliserades flera tusen personer på gatorna den 14 juni.

Foto: CC/Bulgarus

Peevski fick lämna posten, men förtroendet för socialistpartiet var förbrukat.
Demonstranterna och hashtagen blev kvar.

– Peevski är en symbol för korruption i Bulgarien så protesten mot honom blir automatiskt en protest mot allt han symboliserar, säger Alina Dobreva, bulgarisk statsvetare och doktor i politisk kommunikation.

Redan före utnämningen av Peevski var stödet för socialistpartiet svagt. Valdeltagandet i maj låg på 52 procent och socialisterna fick då 26 procent av rösterna. Att partiet dessutom har starka kopplingar till kommunistregimen som föll 1990 gör att folk är mindre benägna att förlåta deras snedsteg, tror Alina Dobreva.

Men hon poängterar att demonstranterna protesterar mot både den nuvarande koalitionsregeringen och det förra regeringspartiet Gerb som nu sitter i opposition. Utnämningen av Peevski bara var en utlösande faktor för en ilska som byggts upp i många år.

Valet i maj hade föregåtts av en protestvåg under vintern mot de höga el- och vattenpriserna i landet som är EU:s fattigaste. Ilskan riktades då snabbt mot premiärminister Bojko Borisovs högerregering som avgick den 20 februari.

Utbredda protester mot det politiska etablissemanget som dessa har inte skett i Bulgarien sedan 1997. Och enligt Alpha Research stödjer 80 procent av bulgarerna de nuvarande protesterna.

Internationellt ointresse

Georgi Savchev, redaktör för den bulgariska nättidningen Off News har varje dag åtta journalister på plats för att live-bevaka protesterna. Reportrarna uppskattar att runt 25 000 människor deltar varje kväll. Regeringen ger en betydligt lägre siffra.

– Folk har rätt. Vi vill ha nyval, säger han och han tror att någonting kommer att ske snart då presidenten uttalar sin hållning i frågan.

Unikt för demonstrationerna i Bulgarien är också att de har varit lugna och fredliga.

– Många går dit med sina barn, så föräldrarna gjorde upp en lekhörna där barnen kan vara och rita på gatan, berättar Georgi Savchev.

Foto: CC/Bulgarus

Men mest utmärkande är kanske respekten som folkmassorna och polisen har visat varandra. Demonstranterna tar med vatten till polisen när det är varmt och köper kaffe till dem på morgonen. Polisen har i sin tur svarat med att byta ut kravallutrustningen mot gula reflexvästar.

Därför tycker Alina Dobreva att det är extra synd att demonstrationerna inte har fått mer plats i internationella medier.

Det gör även många andra bulgarer. Bland annat har hashtagen #BulgariaExists skapats på Twitter.

Inget tyder nu på att protesterna kommer avta.

Georgi Savchev tror att det är omöjligt att regeringen håller i fyra år.

– Socialisternas taktik är nu att försöka sitta kvar till EU-valen i maj 2014, men också det är för sent, tror han.

Trots att protesten är mot hela det politiska etablissemanget tror Alina Dobreva att utdragna protester kan komma att gynna Bojko Borisov eftersom demonstranterna med tiden kommer att få rikta sig mer mot den nuvarande makten.

– Men fortsätter de tillräckligt länge kan det också finnas tid för att ett nytt höger eller liberalt alternativ formas till nästa val. Bara då kan energin från demonstrationerna kanaliseras mot en större politisk förändring.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV