Nyheter

FN varnar för våldsepidemi

WHO har nu tillräckligt med underlag för att konstatera det våld som utövas i nära relationer av en nuvarande eller tidigare partner är ett globalt hälsoproblem, en pågående epidemi. Enligt rapporten – som är baserad på analys av en omfattande undersökning och datainsamling utförd av London school of hygiene and tropical medicine, WHO och South African medical research council – utsätts en av tre kvinnor i världen för fysiskt och/eller sexuellt våld antigen av en partner eller icke-partner. I Europa drabbas 25,4 procent av kvinnorna. I rapporten finns rekommendationer om omedelbara åtgärder som vårdsektorn kan vidta för att motverka epidemin.

När det gäller antalet dödsfall och skador visar studien att 38 procent av alla kvinnor som blivit mördade globalt dödades av en nära partner. 42 procent av kvinnor som utsatts för fysiskt eller sexuellt våld av en partner har skadats fysiskt av misshandeln.

De senaste åren har kvinnor – genom att sprida sina personliga erfarenheter i sociala medier, och kvinnoorganisationer – genom sitt växande engagemang i skuggan av sociala rörelser och politiska revolter, uppmärksammat djupet av våldskulturen. Varje kvinnofientlig annons, uttalande, bild och film har bemötts med motargument och ibland massiv kritik.

Teknisk utveckling har tillsammans med sociala omvälvningar gjort det möjligt att illustrera hur och i vilken utsträckning kvinnor drabbas och hämmas av våld och sexuella trakasserier. Debatter, innovativa metoder och kampanjer, modiga kvinnor som trätt fram och berättat om våldsbrotten, samt kvinnorörelsens långa kamp och kunskap i ämnet ledde så småningom till större medvetenhet om våldet.

Oväntat massiva protester i Indien sedan en ung kvinna blivit offer för en brutal gruppvåldtäkt blev en signal om den stora och växande opinionen mot våldet mot kvinnor. Unga kvinnors högljudda motstånd i Egypten, trots att gruppvåldtäkter begåtts av både gäng och poliser under politiska sammankomster, har spelat en viktig roll i folkbildningen kring problematiken i länder runt om i Nordafrika och Mellanöstern.

Under de senaste tre åren har flera nätverk och organisationer bildats med syfte att bekämpa mäns våld mot kvinnor samt att säkra en våldsfri social sfär för kvinnor. Dessa händelser, växande organisering och protester, visade också att kvinnor inte längre håller tyst, de organiserar sig och reagerar kraftigt mot våld och trakasserier. När diktaturer som cementerade våldsspiralen faller, faller också rädslan att tala om våldet mot kvinnor och hävda kvinnors rättigheter som samhällsmedborgare.

Många unga män i länder som Indien och Egypten har också visat sig vara beredda att kämpa sida vid sida med kvinnorna på gator och torg, övertygade om att våldet mot kvinnor är en politisk fråga.

I ett uttalande den 9 juli understryker Lakshmi Puri, chef för FN:s kvinnoorganisation UN Women, egyptiska kvinnors rätt att kunna delta i det offentliga livet utan att skrämmas eller hotas av våld. Uttalandet publicerades direkt efter presentationen av FN-rapporten om våldet mot kvinnor som en global hälsokatastrof och uppmanar alla inblandade politiska parter i Egypten att visa nolltolerans mot våldet som drabbar kvinnor på gator och torg.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV