Startsida - Nyheter

Bibeluttalande väcker stark reaktion i Finland

Det var på folkmissionsdagarna i Kankaanpää som Päivi Räsänen gjorde uttalandet där hon också citerade bibelns Apostlagärningarna 5:29 som säger att ”Man måste lyda Gud mer än människor”, skriver Hufvudstadsbladet.

Lagar som berör frågor som abort, könsneutrala äktenskap eller dödshjälp var de som framför allt oroade inrikesministern. Hon har också jämfört med det moraliska i att gå emot till exempel Hitlertyskland:

– Jag tror inte att någon är av den åsikten att man i Nazityskland borde ha lytt soldaternas order.


”Hon har misstolkats”

Räsänen talade bland annat om problemet med fokus på tillfredsställelse och hedonism i dagens Finland, något hon menade slår hårt mot familjen och äktenskapet. Hon menade att abort drabbar kvinnorna, liksom vårdpersonalen som får aborter på sitt samvete. Räsänen redogjorde vidare för ett fosters utveckling, hävdade att djur har större skydd i lagen än ett foster, samt beklagade att Sverige och Finland inte har lagstiftning som tillåter vårdpersonal att vägra genomföra aborter av samvetsskäl.

Hennes kontroversiella uttalande och tal har väckt mycket debatt och ordförande för KD:s riksdagsgrupp, Peter Östman, har gått till hennes försvar och menar att Räsänen har misstolkats. Talet ska snarast ses som hypotetiskt menade han. Jag kan inte läsa in mediernas tolkning om en uppmaning att bryta mot lagen i hennes ord, säger han till Hufvudstadsbladet.


Lämnar kyrkan i protest

Justitieminister Anna-Maja Henriksson, Svenska folkpartiet, och ärkebiskop Kari Mäkinen har båda kritiserat Räsänens uttalande. I onsdags valde också 960 personer att lämna den kyrka som många ser KD som ett språkrör för, den evangelisk-lutherska kyrkan. Det är tio gånger fler än normalt enligt hemsidan eroakirkosta.fi, och under torsdagen rapporterade Svenska YLE att mer än 2 000 personer gått ur kyrkan.

Uttalande anses vara särskilt kontroversiellt då kyrkan hör till hennes ansvarsområden som inrikesminister. På Hufvudstadsbladets fråga om relationen mellan kyrka och stat i högre grad borde separareras svarar Östman:

– Frågan kan bli aktuell i framtiden. Det kan i förlängningen vara lyckligare om stat och kyrka styrs separat.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV