Startsida - Nyheter

President hyllar våldtagen 11-åring som vill föda barnet

Kampen för att en 11-årig flicka, som under två år våldtogs av sin mammas pojkvän och nu är gravid som resultat, ska ges rätt till abort pågår sedan en tid i Chile. Nu har landets president Sebastián Piñera väckt internationell uppmärksamhet och nytt liv i den nationella debatten genom att hylla flickan och kalla henne mogen för att hon i en tv-intervju sagt sig vilja föda barnet.

Abort är inte tillåtet under några omständigheter i Chile och den nuvarande regeringen har motsatt sig alla krav på att tillåta abort, även då det handlar om att rädda moderns liv.

Enligt experter befinner sig den 11-åriga flickans liv i fara, och en läkare som tidningen Washington Post talat med konstaterar att presidentens uttalanden saknar vetenskaplig förankring.

Människorättsaktivisten Mónica Roa, som med konstitutionens hjälp, drev igenom rätten till så kallad terapeutisk abort i Colombia påminner om att det var ett liknande fall som vände opinionen där. Detta i ett stödmeddelande till aborträttsförespråkarna i Chile.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV