Startsida - Nyheter

#em13: Fotbollsförbundet agerar mot u-landslagsspelare

Igår, måndag, fick landslagsledningen se tweeten. SvFF:s generalsekreterare, Mikaael Santoft och landslagschefen Marika Domanski Lyfors är båda mycket upprörda, och håller just nu på att besluta om hur de ska agera i frågan.

Aftonbladet beskriver spelaren som en “stortalang” och någon som har en given plats i ungdomslandslagets startelva. Kring lunchtid i dag tisdag var tweeten fortfarande kvar, enligt tidningen.

Mikael Santoft säger bland annat till Aftonbladet att han "blir förbannad över sexism och vi måste hjälpa honom att hamna rätt".

Feministiskt Perspektiv ringde upp SvFF fick tag i kommunikationschefen Jonas Nystedt .


På vilket sätt tänker ni agera?

– Som vår generalsekreterare sa så är vi medvetna om att det har skrivits någon tweet någonstans och det som han har sagt är det som gäller. Och det är det vi känner till. Vi har tagit upp det med de berörda som vi anser är inblandade i det här. Som sagt generalsekreteraren har redan svarat.


Jag måste få ställa fler frågor då vi kommer in med ett annat perspektiv. Hur ser SvFF på detta som har hänt utifrån ett genusperspektiv?

– Det här är en enskild person som vad jag förstår har svarat på något twitterinlägg någonstans och det får den personen ta ansvar för. Vi är en miljon människor enagerade i svensk fotboll. Vi kan inte styra över de sociala medierna. Det är deras egna omdömen som gäller, säger Jonas Nystedt och fortsätter:

– Detta har skett utanför landslagstid. Jag vet inte vad som har sagts eller gjorts med det är klart att det är ett hav det här med sociala medier. Det blir lite mycket att ta ansvar för som du kanske förstår.


Men ni har ju policydokument inom SvFF. Spelar det ingen roll då hur personer beter sig på fritiden?

– Nä det gör de inte. När det är landslagstid så är de under landslagets flagg, men utanför det så är de privatpersoner. Men vi kommer att agera och tar avstånd från det som skett.


Återigen hur kommer ni att agera?

– Vi får börja att prata med att prata om vad som gäller på landslagstid.


Men nu upplever jag att du separerar händelsen och gör det till ett enskilt problem samtidigt som ni har sagt att SvFF kommer att agera. Hjälp mig att förstå?

– Jag vet lika lite som du vad som har hänt. Vi kommer att ta kontakt med spelaren och berätta vad som förväntas av honom. Vi kan inte styra dem 24 timmar om dygnet. Vi får börja med att berätta vad som gäller inom landslaget när det handlar om sociala medier.


Då hör jag av mig om några dagar och ser vad som har hänt.

– Jag håller i en utbildning för 15- 19 åringar. Vi hade 68 stycken 17-åringar på Bosön. Utbildningen innehåller ett stort stycke om sociala medier om hur man får beakta vad man säger och hur man gör där. Vi är helt medvetna om detta problem.


Feministiskt Perspektiv kommer att följa upp detta.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV