Startsida - Nyheter

Moldavien antar lag mot ”homopropaganda”

Lagen hänvisar till information som berör pornografi, prostitution och pedofili, eller ”någon annan relation än de som har med äktenskapet eller familjen att göra”. Den röstades igenom i parlamentet redan i maj i år, men skrevs under av Moldaviens president i början av juli och trädde i kraft i förra veckan.

Moldavien följer därmed andra länder och regioner i spåren, som sedan 2006 har infört lagar som syftar till att förbjuda information om homosexualitet och på olika sätt förhindrar hbtq-aktivisters arbete liksom beskär mänskliga rättigheter.


Kan stoppa MR-verksamhet

Den moldaviska organisationen Genderdoc-M uttrycker bestörtning över lagen som de menar hotar yttrandefriheten och mötesfriheten för alla som försvarar hbtq-rättigheter. I ett pressmeddelande skriver man också att lagen initierats för att kunna begränsa människorättsorganisationers arbete i landet.

Liksom i Ryssland kan brott mot den nya lagen leda till böter, men organisationer kan också beläggas med förbud att verka i mellan tre månader och upp till ett år. Genderdoc-M uppmanar omvärlden att stödja dem i deras kamp att dra tillbaka lagen.


Kastar skugga över Moldavien

Lagen har också rönt kritik från EU-håll som redan i maj i år uppmanade landet att inte anta en propagandalag. När lagen nu trätt i kraft sade Monica Macovei att det var olyckligt att landet antog en homofobisk lag, rapporterar LGBTQ Nation. Macovei som är ledamot av Europaparlamentet satte sitt hopp till att Moldaviens högsta domstol skulle underkänna lagen som hon menade bryter mot landets internationella människorättsåtaganden, liksom mot EU:s stadga om de mänskliga rättigheterna.

Marije Cornelissen, också hon ledamot av EU-parlamentet, liksom medlem i dess hbtq-grupp, var skarpt kritisk till lagen.

– Jag hoppas att lagen dras tillbaka snart. Om inte så skulle det kunna kasta lång skugga över Moldaviens process för liberalisering av visum med EU, sade hon enligt LGBTQ Nation.


Kyrka hotar med uteslutning

Efter krav från EU har landet tidigare antagit en lag om förbud av diskriminering i arbetslivet på grund av sexuell läggning, som ett villkor i förhandlingar kring just lättnader i visumprocessen med EU.

Nyligen hotade den moldaviska ortodoxa kyrkan med att politiker som stödjer lagen kan drabbas av uteslutning eller i ett första steg hindras från att ta nattvarden, skriver Interfax. Beslutet togs i juni av ett tio timmar långt kyrkomöte och uttalar också sitt stöd för en propagandalag.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV