Nyheter

Skarp kritik från Island mot rysk antihomolag

Det var den sista juni som Vladimir Putin skrev under lagförslaget som utan problem godkändes i parlamentets båda kamrar. Lagen existerar redan i olika versioner i omkring tio ryska delstater, men har nu alltså också blivit lag på nationell nivå.

Den innebär att beskriva homosexualitet, eller alla ”icke-traditionella sexuella relationer”, på ett positivt sätt i budskap som riktar sig till unga kan bötfällas. Utlänningar kan hållas i två veckors förvar och kan deporteras.


Höga böter

Om medier eller internet används för att sprida ett positivt budskap kring homosexualitet kan bötesbeloppet bli många gånger högre. För enskilda individer upp till 100 000 rubel eller omkring 20 000 svenska kronor, medan organisationer riskerar tio gånger så höga böter, rapporterar Russia Today.

Lagen har enligt en studie som genomfördes av All-Russian Public Opinion Center i juni i år starkt stöd. Hela 88 procent av de tillfrågade var positiva, och endast sju procent motsatte sig lagen.

EU har fördömt lagen, men Reykjaviks borgmästare Jón Gnarr har gått steget längre och vill bryta stadens samarbete med Moskva som har pågått sedan 2007. Ett uttalande från kommunfullmäktige förklarar att utvecklingen vad gäller hbtq-frågor i Ryssland den senaste tiden har lett till att flera myndigheter vill se över eller avsluta samarbete mellan de två städerna, rapporterar Gay Star News.


Uppmaning till bojkott

Irlands utrikesdepartement avråder nu homo-, bi-, transexuella och queerpersoner från att resa till Ryssland, och Internationella olympiska kommittén har i korthet kommenterat lagen genom att säga att de tänker jobba för att hbtq-personer inte ska diskrimineras i samband med vinter-OS i Sotji nästa år.

Men människorättsgrupper kräver bojkott av spelen. Bland dem finns Rusa LGBT som verkar i USA. Efter att lagen godkändes i Duman i juni i år uppmanar nu organisationen att inte åka till Sotji, sponsorer att dra in sina pengar, och överlag sätta press på den ryska regeringen.


"Åk inte till Sotji"

”Låt den ryska regeringen få veta att världen inte kommer att tillåta statligt sanktionerad homofobi och förföljelse” skriver man i pressmeddelandet där man också varnar för att ytterligare en kontroversiell lag kan bli verklighet, att barn i samkönade familjer kan komma att omhändertas av staten.

2006 blev Razyan den första regionen i Ryssland att införa en lag som förbjuder propaganda för homosexualitet bland unga. Sedan dess har liknande lagar antagits i andra länder i Östeuropa, liksom i flera andra regioner i landet. Lagtexterna varierar men kärnan i dem är densamma.


Oklart hur lagen tillämpas

När Feministiskt Perspektiv intervjuade den ryska hbtq-aktivisten <strong<a href="http://feministisktperspektiv.se/2012/08/10/dags-att-agera-dags-att-komma-ut/ ">>Anastasia Smirnova från S:t Petersburg under förra årets Pride i Stockholm sade hon att ett problem är att ingen vet hur lagen kommer att tillämpas, vad som explicit är förbjudet.

– Ett problem är att termen inte är definierad i lagtexterna, vilket gör att tillämpningen blir slumpmässig. Vi har aldrig fått någon förklaring på hur detta definieras, inte ens de som har skrivit lagförslagen har kunnat ge oss svar, sade hon då.

Samtidigt skrev Putin också under en lag som kriminaliserar sårandet av religiösa känslor. Höga bötesbelopp men också fängelsestraff på upp till tre år riskerar den som döms enligt den nya lagen. Initiativet till lagen togs förra året efter att aktivistgruppen Pussy Riot dömts till långa fängelsestraff för en politisk aktion i en kyrka.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV