Startsida - Nyheter

G20 stöder plan mot skatteplanering

G20:s finansministrar gav i förra veckan sitt stöd till en rapport om skatteplanering som tagits fram av OECD under ett möte i Moskva, Ryssland. Rapporten identifierar 15 olika områden som behöver reformeras för att förhindra att företag kan utnyttja i kryphål i länders olika skatteregler.

Då skatteregler skiljer sig kraftigt från ett land till ett annat, kan till exempel internetbaserade företag som Google och Apple välja att betala skatt där försäljningar bokas, snarare än där de äger rum, skriver tidningen The Economist. Därmed kan företagen betala skatt i lågskatteländer som Irland trots att verksamheten äger rum på annan plats, och konkurrera ut lokal verksamhet i ett land utan att betala företagsskatt där.

Ett annat kryphål är att ett multinationellt företag bokför vinsterna i ett lågskatteområde genom att göra interna transaktioner inom bolaget. Problemet kan vara svårt att komma åt med företagsskatt, men skulle kunna åtgärdas med till exempel en skatt på finansiella transaktioner. OECD:s plan ska också försöka komma tillrätta med företag som utnyttjar internationella skatteregler mot dubbelbeskattning för att kraftigt sänka sina skatter.

OECD kallade planen för ett historiskt genombrott i det internationella skattesamarbetet. The Economist menar dock att det kan bli svårt att genomföra planen i praktiken, bland annat då oron är stor för att ”skrämma iväg 'mobilt kapital'”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV