Startsida - Nyheter

300 lag möttes på Umeå fotbollsfestival

Nära nog varenda fotbollsplan var uppbokad och matcherna och lagen avlöste varandra på löpande band. Någon brist på fotbollsspelande tjejer rådde inte, enligt officiella siffror är fördelningen av lag är så gott som lika mellan flicklag och pojklag när omkring 300 lag samlades för fotbollsfestival i Umeå i helgen.

Utöver Fotbollsfestivalen är Umeå ett intressant fenomen i fotbolls-Sverige. Under Umeå IK:s storhetstid, då laget tog hem Champions league finaler, vann SM-guld på löpande band och hade internationella superstjärnor från världens alla hörn, då var det ingen ovanlig syn att se folk gå runt med svartgula fotbollströjor med Ljungberg, Moström eller Marta på ryggen. Än idag har det främsta damlaget, Umeå IK, bättre publiksiffror än främsta herrlaget, Umeå FC.

Sofia Isberg, tävlingskoordinator för Umeå Fotbollsfestival, tror dock inte damfotbollens status beror just på framgångarna för Umeå IK:

Att fotboll är populärt bland flickor och kvinnor beror inte så mycket på Umeå IK:s framgångar, det lever vi inte på längre. Historiskt har damfotbollen varit stark i hela norra Sverige, inte bara i Umeå utan även i exempelvis Skellefteå och Piteå. Det måste vi ta vara på.

Sofia Isberg har dock observerat att flickor spelar fotboll på andra villkor än pojkar.

– Tjejer och killar beter sig inte olika ute på plan. Däremot behandlas de olika, exempelvis av domare. Vissa saker som släpps i en herrmatch blir avblåst i en dammatch. Det har vi många tydliga exempel på, bland flicklag men också inte minst i EM. Det finns stereotypa föreställningar som säger att tjejer exempelvis inte får tacklas. Men då blir det inte fotboll, om spelarna inte tacklas.

Trots detta har ledningsgruppen för festivalen inte satsat någonting på att jobba förebyggande. Det ansvaret läggs på de olika föreningarna, som de menar har möjlighet att jobba mer långsiktigt än bara under de få dagar som själva festivalen pågår.

Johan Åsberg och Ronny Johansson, tränare för Vindelns IF, har själva erfarenheter av att förväntningarna på flickornas fotbollsspel är annorlunda:

– När vi startade flicklaget fick vi ganska tidigt kommentarer kring hur flickorna spelade. Med pojklaget har det aldrig varit snack om att killarna inte skulle gå in för att vinna, men så blev det för tjejerna. Så vi tog tidigt en diskussion om detta i föreningen. En tjej ska inte kliva undan när en motspelare kommer. Hon ska stå kvar och blockera. Det är viktigt för oss.

Hösten 2012 sände Sverigesradio dokumentären ”laget som vinner för mycket”, som handlar om Marie Appelgren och laget hon var ledare för, Hammarby F -97. Hon fick kritik av föräldrar, motståndarlag och till slut även huvudföreningen själva eftersom laget vann för mycket, flickorna spelade för att vinna och efter att ha utklassat motståndarlagen blev ledningens lösning att sänka nivån och ambitionen hos flickorna i laget.

De flickor jag intervjuar i folkvimlet verkar ha lämnat vinnarskallen hemma, för dem är det är viktigare att ha kul än att vinna. Lovisa Sandgren och Agnes Granberg, spelandes för Röbäcks IF, påpekar dock leende i nästa andetag att de faktiskt vann första halvlek i sin match mot Umeå IK, även om de till slut förlorade matchen. Men en halvlek vann de.

Om de vinner hela turneringen i sin årsklass avgörs senare i helgen, Umeå Fotbollsfestival pågår ända till söndag.



Lovisa Sandgren och Agnes Granberg

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV