Prenumerera

Logga in

Feministiskt fotogalleri startar i höst

I oktober 2013 öppnar FAGS, Feminist Art Gallery, Solidarity, ett turnérande galleri. Enligt initiativtagarna ”ett tryggare rum, en reaktion på den patrialkala konstvärlden, en protest mot kapitaliseringen av konsten, mot indiviualiseringspolitiken och en lösning på osynliggörandet av feminstisk konst”. Vi ställde tre frågor.

– Feministiska konstnärer måste nästan alltid ägna sig åt att försvara sin feministiska position. Fokus flyttas då från vad vi vill säga med konsten och hur den kan kommentera, problematisera och ge nya perspektiv. Genom att FAGS är ett rum för och av feminister kan vi använda konsten just som ett sätt att lösa problem och för att praktisera intersektionalitet säger Zafire Vrba, en av initiativtagarna till FAGS, i ett pressmeddelande.

Hur uppstod FAGS?

– FAGS initierades hösten 2012 av Johanna Gustavsson, Zafire Vrba och Lisa Nyberg, vi är konstnärer och pedagoger. Vi tog initiativ till FAGS för vi tycker att det just nu är otroligt viktigt att samtala om, mötas kring, och göra feminism tillsammans. Genom FAGS vill vi samla ett feministiskt community kring konst, vi har ett starkt behov att det sammanhanget.

Ett turnerande galleri – hur fungerar det?

– Vi har ingen fast plats utan lånar lokaler och sprider oss över världen. På så vis kan vi jobba glokalt, ta upp specifika ämnen och teman samtidigt som de verkar i en större kontext. FAGS definition av feminism är basen för allt arbete. Första galleriet öppnar på Konsthall C i Hökarängen i Stockholm. Nästa plats blir Malmö till våren, sen får vi se vart feminismen tar oss! Tanken är att arbetsgrupperna för de olika gallerierna möts som en stafett för att dela kunskap och vara stöd för varandra, så gör vi inte bara genial konst utan bygger även ett stort, brett och starkt community.

Vad kommer vi att få se?

– Temat är Ritualer och vi kommer bland annat få se: Brinn och bränn, brandtal till det feministiska vi:et, där vi bjuder in feminister att tala till det feministiska kollektivet. Vi har också en introduktion till en längre kritisk kurs om vithetsnormer. En kollage-film med utgångspunkt i researchmaterialet vi samlar inför kursen. En serie kollektiva ritualer som undersöker våld som motståndshandling. Det kommer även finnas delar av en undersökning av söderorts gentrifiering, specifikt Hökarängen.

Första utställningen öppnar i oktober 2013 på Konsthall C i Hökarängen. Utställningen har ritualer som tema och deltagande konstnärer är Johanna Gustavsson, Zafire Vrba, Cecilia Germain, Ellen Nyman, Max Göran, Elias Johansson och Skabbteatern. Nästa utställning blir i Malmö under våren 2014.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV