Startsida - Nyheter

#sthlmpride13: ”Vi kan inte bara luta oss tillbaka”

Vädret var inte på topp i Stockholm när Prides årliga invigningstal skulle hållas. Men trots att solen inte visade upp sig rådde en festlig stämning på stadion där folk minglade runt i sedvanlig Prideanda. Kvällen bjöd på musik och underhållning och många spontana politiska samtal. Feministiskt perspektiv passade på att ställa lite frågor och fotografera.



Gunvor Eriksson (MP).


Vad betyder Pride för dig?

– Det är en Pride fest, det är kärlek det är glädje. Jag tycker det är en fantastisk tillställning där fler och fler engagerar sig, där fler och fler organisationer är med.


Pride får kritik för att man inkluderar polismyndigheten. Att det är många papperslösa hbtq-personer som exkluderas och att polisen genomför utvisningar och därför inte borde vara välkomna. Vad har du att säga om det?

– Jag anser att vi måste arbeta med regelverk som polisen ska följa. Det är det som ska förändras, det är ju inte poliser som sådant. Sedan finns det enskilda individer som gör fel och då måste man arbeta med attityder och värderingar. Det handlar om regelverk och lagar.


Om jag förstår det rätt så tycker du att polisen ska delta här på Pride?

– Ja. Jag tror att de värden som Pride står för påverkar de organisationer som finns på plats.


I år har Pride familjen som tema. Vad önskar du att Pridetalarna ska fokusera på?

– Att man pratar med om stjärnfamiljerna. Sverige idag består inte bara av den ”kärnfamiljen”. De normer som upprätthåller den traditionella kärnfamiljen måste vi få bukt på. En sak att göra det på är att tredela föräldraförsäkringen som MP vill göra.


Men många som ingår i stjärnfamiljer vill ha individualiserad föräldraförsäkring. Är ni på väg dit?

– Just för att MP inte bara ser att familjen består av två parter. Just därför vill vi tredela föräldraförsäkringen så att man kan dela en tredjedel till pappan, en tredjedel till mamman och en tredjedel som man kan överlåta till en närstående partner. Detta förslag är ett förslag som är anpassad till kärnfamiljen.



Natalia Stern med Agneta Åkesson.


Vad betyder Pride dig?

– Det är kul att träffa folk. Sedan är det bra för folk som kommer från andra länder där det är svårare för folk som är homosexuella att leva att visa att det finns ett sådant här evenemang i Stockholm.

– Sedan tycker jag att Sverige borde rikta ännu mera stöd till homosexuella i andra länder. Speciellt till Östeuropa där det är väldigt svårt att existera och leva som hbtq-person.



Före detta länspolismästare Carin Götblad.


Vad betyder Pride dig?

– Jag invigningstalade på Pride för åtta år sedan. Då var det en viktig markering för mig som polischef. Om människors lika värde, diskrimineringsfrågor. Att visa på hur viktiga dessa frågor är. Diskrimineringsfrågor har alltid varit viktiga för mig och i mitt ledarskap. Pride är ändå en bra manifestation för alla människors lika värde, där man kan föra diskussion och debatter. Jag hoppas att det kommer att bli en rolig tillställning men att man behåller allvaret och för dessa frågor framåt.


Hur tycker du att läget för hbtq-personer är i Sverige. Lever vi upp till den öppenhet och trygghet som landet tillskriver sig?

– Ja det tycker jag. Men vi har mycket kvar att arbeta med. Vi får aldrig luta oss tillbaka, vara nöjda och tro att detta är någon underhållningsfråga. Att det bara är kul. Vi har kommit så långt och vi är så bra. Vi måste hela tiden ha trycket uppe.


Pride får kritik för att man inkluderar polismyndigheten. Att det är många papperslösa hbtq-personer som exkluderas och att polisen genomför utvisningar och därför inte borde vara välkomna. Vad har du att säga om det?

– Jag tycker att polisen ska vara här. Jag tycker att det är rätt. Men jag har också förståelse för denna rädsla. Vi måste upp med frågorna på bordet och så får man dryfta detta. Sedan får man diskutera med polisen hur polisen ska förhålla sig. Jag kan inte tänka mig att man lägger kontroller här inne på området. Då tror jag att man tjänar mycket mer på att polisen är med.


Vet du med säkerhet att det inte läggs några kontroller här?

– Jag vet inte men jag kan inte tänka mig det. Sedan ska man komma ihåg att polisen är utförare av en politik.



Till höger, Abu Musa Mohammad Hossain med vännerna Rahmat Ullah Bhuyan och Mohammad Masum.

Vad betyder Pride för dig?

– Jag kommer från ett annat land, men har en restaurang här i Sverige men det är sällan jag får tillfälle att umgås med människor som är härifrån. Jag tycker även att Pride är en rolig fest med bra musik, där alla åldersgrupper umgås och har trevligt tillsammans.


Har du några speciella förväntningar på Pride?

– Jag hoppas att det kan sprida glädje och förändra den politiska situationen för hbtq-personer. Många är rädda för att komma ut och jag hoppas att Pride kan motverka homofobi.



Linnea Grape.


Vad betyder Pride för dig?

– Jag tycker det är kul och skönt att hänga runt på. Det finns också massa intressanta organisationer att kolla in.


Hur många Pride har du hängt runt på?

– Det här är min fjärde gång. Jag missade för förra tyvärr.


Tror du att Pride kan förändra något på det politiska planet?

– Ja det kan det nog. Det är många som blir mer öppna när de ser att det är så öppet här. Ta till exempel min mormor. Hon är öppen i största allmänhet och har alltid varit det. Men hon går på Pride trots att hon är straight och tycker att det är jätte kul. Hon har så klart blivit ännu mer öppen på grund av Pride. Så det är klart att det förändrar.


Samtliga bilder är tagna av Agneta Sandell.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV