Startsida - Nyheter

Dom mot Berlusconi slogs fast

Fängelsedomen mot Italiens tidigare premiärminister Silvio Berlusconi för skattebrott slogs under torsdagen fast. Däremot ska förbudet mot att inneha offentliga poster under en femårsperiod ses över, och under tiden kan Berlusconi fortsätta som senator och partiledare.

Det var i oktober förra året som Berlusconi dömdes till fyra års fängelse för skattebrott, ett straff som dock omvandlades till ett år enligt en lag om benådning från 2006, rapporterar BBC. Straffet kommer antagligen att avtjänas genom husarrest eller genom samhällstjänst. Domen från Italiens högsta rättsliga instans kan inte överklagas.

Det innebär att Berlusconi som suttit vid premiärministerposten vid tre tillfällen nu är slutligt fälld för skattebrott, efter att ha förekommit i flertalet polisutredningar och rättsprocesser sedan mitten av 1990-talet. Efter att domen offentliggjorts kommenterade Berlusconi den i ett videoinslag där han menade sig vara förföljd, och utsatt för en kampanj.

I juni dömdes Berlusconi också till ett sjuårigt fängelsestraff för att ha utnyttjat sitt ämbete och för att ha betalat för sex med en vid tillfället underårig flicka, Karima al-Mahroug, känd i media som ”Ruby”. Den domen har överklagats.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV