Startsida - Nyheter

Tre gripna efter hot mot kvinnor på Twitter

Mannen som greps av polisen i Bristol har nu släppts emot borgen, men är misstänkt för brott enligt Protection from Harassment Act, rapporterar det brittiska nyhetskanalen Sky News .

Det var förra helgen som brittiska kvinnor fick nog av hot och trakasserier på sociala medier som Twitter. Under en 24-timmarsperiod lade flera kända profiler då ner sina konton i protest, med kravet att Twitter inför en mekanism för att rapportera hot.

Flera kvinnor har den senaste tiden rapporterat att fått motta hot om våldtäkt och dödshot på Twitter. Bland dem finns professor Mary Beard som jobbar på BBC. Hon fick ett bombhot via Twitter, kort efter att hon på BBC:s Question Time berättat om tidigare hot. Bombhotet mot Beard kom dessutom bara ett par timmar efter att Twitters brittiska chef bad de kvinnor som utsatts för hot om ursäkt.

Författaren Caitlin Moran uppmanade till en 24 timmar lång ”Twitter-tystnad”, en bojkott mot så kallade troll, anonyma personer som på nätet ofta trakasserar eller hotar. Enligt BBC har polisen i London inlett undersökningar om hot mot åtta personer. Två journalister från The Guardian och The Time mottog i onsdags samma dödshot som Beard.

En annan är journalisten och feministen Caroline Criado-Perez, som mottog dödshot och om våldtäkt efter att hon jobbat för att få författaren Jane Austen avbildad på en av de nya sedlarna som skulle införas, då de annars endast skulle utgöras av män.

Samma dag som det stod klart att Austen skulle avbildas på tiopundssedeln strömmade hoten in. Efter att ha mottagit upp till 50 hotfulla tweets per timme under en tolvtimmesperiod polisanmälde hon hoten. Hon sade då att hon råkat trampa in i ett bo av män som koordinerar attacker mot kvinnor, skriver BBC.

I samband med det tog Criado-Perez initiativ till en kampanj för att få Twitter att införa en knapp för att rapportera användare som hotar eller trakasserar. Hittills har 125 000 personer skrivit under en namninsamling som uppmanar Twitter att agera. En 21-årig man har gripits av Scotland Yard, misstänkt för att ha skickat hot, liksom två andra, den senaste som greps och som nu har släppts mot borgen är en 32-årig Bristolbo.

Twitterchefen Tony Wang har alltså bett om ursäkt till de personer som utsatts för hot och har också lovat att företaget ska göra mer för att komma åt folk som missbrukar mediet. Redan i dag finns det en knapp för att rapportera hot och trakasserier på Apples Twitter-app och Wang har sagt att en motsvarande funktion ska införas även på Android-appen, samt på Twitters egen huvudsite, skriver BBC.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV