Prenumerera

Logga in

Planerad kris i förlossningsvården

Under sommaren har rapporterna om överbeläggning, barnmorskebrist och krisläge på sjukhusens förlossningsavdelningar duggat tätt. Camilla Wellander, barnmorska på Skånes universitetssjukhus vittnade i Nyhetsmorgon i TV4 om hur katastrofberedskap satts in. Ändå föddes det inte fler barn i juli 2013 jämfört med förra året. Enligt Ia Jeppsson, en av initiativtagarna till barnmorskeupproret, är förlossningsvården organiserad på ett sätt som är en direkt orsak till förlossningskomplikationer.

För några dagar sedan rapporterade Sydsvenskan att 260 födande kvinnor avvisades från BB på Skånes universitetssjukhus under första halvan av året. Verksamhetschefen i Malmö och Lund, Andreas Herbst, menar att ett ”kapacitetstak” nåtts och har påbörjat en översyn som ska fokusera på tillgången till personal och rum.

I morgonsoffan hos TV4 konstaterade Ia Jeppsson att planerad underbemanning är ett lagbrott och uttryckte förvåning över att de ansvariga tillåts sitta kvar.

Den 30 april släpptes en studie som bygger på en enkät till Barnmorskeförbundets medlemmar. Var tredje barnmorska som svarade på enkäten upplever någon form av utbrändhetssymptom. Bland orsakerna angavs en stressande arbetsmiljö, minskade resurser, låg bemanning, konflikter med arbetskamrater eller ledning, samt oro för den egna hälsan. Studien finns nu tillgänglig på nätet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV