Startsida - Nyheter

Initiativtagare till slöjupprop vill se en årlig ”hijabdag”

Det var efter ett möte med justitieminister Beatrice Ask som flera av initiativtagarna till Hijabuppropet som ägde rum i måndags möte pressen utanför Rosenbad. Under mötet presenterade gruppen krav på åtgärder som de menar måste tas för att garantera muslimska kvinnors säkerhet.

Det var natten till lördagen som en kvinna i slöja, hijab, attackerades i Farsta i södra Stockholm. Kvinnan som är höggravid har uppgett för polisen att mannen som angrep henne drog i hennes slöja och dunkade hennes huvud i en bil så hårt att hon förlorade medvetandet. Kvinnorna som drog igång Hijabuppropet förklarade på presskonferensen att ett skäl till varför de drog i gång uppropet var att attacken till en början fick lite eller ingen uppmärksamhet i media.

– I morgon kommer vi att publicera berättelser från kvinnor som deltog i protesten, och på torsdag kommer vi att ha hijabvandring i Stockholm och hoppas vi, andra delar av landet, sade Nabila Abdul Fattah, en av inititiativtagarna.

Gruppen vill att regeringen tillsätter en kommission att utreda hatbrotten mot muslimska kvinnor som anses ha ökat stort de senaste åren. De ville också se en utredning kring rasistiska attacker i Forserum förra året, samt att situationen för svenskar som har konverterat till islam ses över.

– Alla ska kunna röra sig i det offentliga rummet, sade Fatima Doubakil.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV