Startsida - Nyheter

Vänsterpartiet i sorg

Vänsterpartisten Abdirahim Hassan från Husby dödades igår morse under en skottlossning i Somalias huvudstad Mogadishu. Partikamraten Ann-Margarethe Livh, som är oppositionsborgarråd i Stockholm och ordförande för Vänsterpartiets internationella forum, skottskadades. Avsikten med resan var att starta ett demokratiprojekt. Det var sedan Livh hållit en föreläsning på ett universitet som deras bil prejades av vägen och besköts. Abdirahim Hassan och en säkerhetsvakt dödades.

Nu befinner sig Ann-Margrethe Livh på sjukhus i Nairobi. Hon mår enligt ett pressmeddelande från Vänsterpartiet väl under omständigheterna och har gjort följande uttalande:

– Det som hänt är fasansfullt. Det hände ungdomar från Sverige som ville arbeta tillsammans med ungdomar i Somalia för att bygga ett friare och mer demokratiskt land. Internationell solidaritet är något mer än vackra ord, men ibland blir priset ofattbart högt. Mina tankar är hos Abdirahim och hans familj.

Ann-Margrethe Livh framhåller att hon hade tur, eftersom skotten som träffade henne gick genom mjukdelar. Hennes förhoppning är att kunna resa hem till Sverige.

– Jag hade under omständigheterna en oerhörd tur att skotten bara gick igenom mjukdelar, säger Ann-Margarethe Livh. Jag får nu vård och hoppas kunna resa hem till Sverige inom några dagar.

I en intervju med Sveriges Radio beskriver vännen och partikamraten David Gaharia hur Abdirahim Hassan alltid stod upp för andra, att han var medveten om riskerna med resan, men ändå var beredd att medverka i kampen för ett fritt Somalia.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV