Startsida - Nyheter

Utökat statsbidrag till kvinnojourer välkomnas

Kvinnojourerna bedriver ett ovärderligt arbete som behöver förstärkas. Det slår jämställdhetsminister Maria Arnholm och Maria Larsson, barn- och äldreminister, fast i en artikel på SvD Brännpunkt i dag.

I utspelet presenteras regeringens budgetförslag, att för 2014 höja statsbidraget till kvinnojourer som arbetar för att motverka våld mot kvinnor med 13,4 miljoner kronor – att lägga till de 10 miljoner som Socialstyrelsen redan har att fördela. Från och med 2015 är det en förstärkning på 23,3 miljoner kronor årligen, skriver regeringen i ett pressmeddelande med följande kommentarer:

- Vi ser att kvinnojourerna på många håll i landet behöver mer pengar och skyddet av våldsutsatta kvinnor kräver en mångfald av aktörer. Med den här satsningen stärker vi alla jourer, säger jämställdhetsminister Maria Arnholm.

- Kvinnojourerna har under en längre tid uttryckt att det finns ett behov av ökade resurser för att kunna ta emot de kvinnor som vänder sig till dem. Regeringen vill nu underlätta tillgången till skyddat boende för alla våldsutsatta kvinnor, säger barn- och äldreminister Maria Larsson.

I sin debattartikel beskriver de satsningen som ett steg på vägen – inte hela lösningen. Och i de första kommentarerna från Vänsterpartiet och Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks, välkomnas satsningen samtidigt som den anses otillräcklig.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV