Nyheter

En miljon för att förbättra romska kvinnors möjlighet till egen försörjning

Regeringen har beslutat att ge Folkbildningsrådet en miljon kronor för att under 2013 genomföra en jämställdhetsinsats inom folkbildningen med särskild inriktning på romska kvinnor. Det meddelar Arbetsmarknadsdepartementet i ett pressmeddelande.

Folkbildningsrådet ska fördela pengarna till folkhögskolor och studieförbund i syfte att förbättra romska kvinnors möjligheter till egen försörjning eller vidareutbildning. Insatsen ska genomföras efter dialog med romska representanter och koncentreras till ett fåtal projekt som bedöms ha goda förutsättningar att nå målgruppen.

I februari 2012 antog regeringen en långsiktig strategi för romsk inkludering 2012-2032, i vilken kvinnor och barn är prioriterade. I strategin konstateras att skolsituationen och resultaten för många romska barn och unga inte är tillfredsställande. Flera studier visar också att romska flickor inte har samma möjligheter till utbildning som jämnåriga romska pojkar och män.

- Många romska flickor hoppar av grundskolan och få går ut med fullständiga betyg. En insats som förbättrar romska kvinnors möjlighet till utbildning och arbete innebär även att flickor i deras närhet får förebilder som är viktiga för deras skolgång. Detta är en av flera viktiga insatser för att vi ska kunna uppnå romastrategins övergripande mål att den rom som fyller 20 år 2032 ska ha likvärdiga möjligheter i livet som den som är icke-rom, säger integrationsminister Erik Ullenhag i en presskommentar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV