Startsida - Nyheter

Uttaget av föräldradagar bör mätas på annat sätt

Föräldrar använder ofta föräldrapenning under längre perioder då de inte tar föräldrapenning varje dag. De använder också föräldrapenning under flera olika perioder av ledighet. Det framkommer i en rapport från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), som beskriver hur föräldraförsäkringen använts för barn födda på 1990-talet och framåt. Slutsatsen är att det finns skäl att mäta föräldraledighetsuttag på andra sätt än man hittills har gjort.

Rapporten visar att tiden med föräldraledighet har ökat för både män och kvinnor sedan mitten av 1990-talet. I rapporten definieras en föräldraledighetsepisod som att det går högst sex dagar utan föräldrapenning mellan varje dag med föräldrapenning och föräldrar följs tills barnet fyller 8 år.

– Det är tveksamt om pappans ökade ledighet ”tar” tid från mamman. Snarare verkar den till stor del läggas till mammans tid hemma, säger Ann-Zofie Duvander, projektledare på ISF.

Kvinnor tar sammanlagt längre föräldraledighetsepisod än män, men män och kvinnor tar ungefär lika många episoder. Detta tyder på att män delar upp sin ledighet mer.

Sammantaget visar resultaten att mer resurser hos föräldrarna leder till att föräldraförsäkringen används mer flexibelt, men att andra faktorer också påverkar användningen. Föräldrar med medelhög inkomst tar längst föräldraledighetsepisod. De som har medelhög inkomst tar också flest episoder och färre föräldrapenningdagar under ledigheten. Föräldrar som tar kort föräldraledighetsepisod är de som har låg eller ingen inkomst, låg utbildning och fler än två barn.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV