Startsida - Nyheter

Dags för Feministiskt forum i Göteborg

– Det händer så mycket negativt så det är lätt att känna hopplöshet som feminist. Med det här forumet vill uppmärksamma några av alla de många som gör något, både här hemma och långt borta, säger Sofia Barnholdt, en av medlemmarna i Göteborgs Feministiska Nätverk, som arrangerar forumet.

Nätverket uppstod för ett år sedan, med målet att samla Göteborgs feministiska rörelse till ett gemensamt forum, inspirerade av dem i Malmö och Stockholm.

– Vi vill peppa unga tjejer och kvinnor att förändra något till det bättre i sin egen vardag. Man behöver inte gå i demonstrationer och skrika, det kan handla om att agera enligt principen om systerskap, fortsätter Sofia Barnholdt.

Bland tjugotalet programpunkter finns dels de mer eller mindre självklara, som att FI talar, workshop i feministiskt självförsvar och att Ladyfest och Kvinnofolkhögskolan håller seminarier. Men därutöver finns flera andra spännande inslag. Den före detta strippan Lisa Calista Thorander föreläser om den organisation för våldsutsatta kvinnor hon startat, kulturbloggen Grrrl Collection pratar om vikten av att skriva herstory, och den som vill har möjlighet att lära sig dansa tribal bellydance, en modern form av orientalisk dans. Dessutom ryms flera internationella utblickar. På söndag förmiddag berättar Maskros Afrika, en nybildad stödförening för organisationen Dandelion Africa som arbetar för kvinnors och ungdomars rättigheter på den kenyanska landsbygden, om sitt arbete. Senare på eftermiddagen medverkar Odandi Sverige, en organisation som jobbar mot trafficking av kvinnor och barn i södra Indien.

Något som varit viktigt för arrangörerna är att hålla evenemanget helt politiskt obundet. Vem som helst som är intresserad av feminism ska känna sig välkommen att delta.

– Feminism behöver inte vara något extremt. Vi vill visa att det kan uttryckas på en mängd sätt och med många sorts engagemang, därför har vi hållit programmet väldigt brett.

Vilket inslag är du själv mest nyfiken på?

– Odandi ska bli jättespännande att höra om, för dem kände jag inte till innan. Likaså serienätverket Dotterbolaget, som jag tycker är väldigt träffsäkra. Och Oksana Schmulyar Green, som bland annat ska tala om situationen för alla de barn som lämnas ensamma när deras mödrar migrerar för att arbeta inom den europeiska hushållssektorn.

ABF lånar ut lokalerna på Södra Allégatan 1B vid Järntorget, och tack vare ett visst ekonomiskt stöd från Göteborgs Stad, kan de medverkande få resebidrag. Ett café kommer att hålla öppet under hela helgen, som Göteborgs Föreningscenter håller i.

– Nu hoppas vi att inte bara de redan frälsta kommer, utan även de försiktigt nyfikna. Det är väldigt kul att det redan är 660 anmälda till Facebook-eventet, säger Sofia Barnholdt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV