Startsida - Nyheter

Franskt lagförslag kriminaliserar sexköp

I november kommer ett lagförslag mot sexköp att debatteras i det franska parlamentet. Som det ser ut i dag är det förbjudet att sälja sex men inte att köpa. Med lagförslaget skulle situationen bli den motsatta, konstaterar den internationella nyhetskanalen France 24.

De viktigaste argumenten för en ny lag är enligt parlamentsledamoten Maud Olivier att våldet mot prostituerade förväntas minska och att lagen ska få en normerande effekt i landet i stort kring prostitution.

– Prostituerade är offer och ska inte behandlas som kriminella, säger hon och tillägger att antalet prostituterade i Frankrike uppskattas till 40 000 varav 80 procent är kvinnor och 90 procent migranter.

Även Gregoire Thery, generalsekreterare för organisationen Mouvement du Nid som dagligen jobbar med att stötta prostituerade med juridisk rådgivning, menar att de prostituerade inte gör någon illa och därför inte ska behandlas som kriminella.

– Alla skador som åsamkas individer och samhället i stort begås av kunder som är sexuellt våldsamma mot prostituterade, säger hon.

Samtidigt konstaterar hon att om lagförslaget går igenom kommer prostituerade kvinnor i Frankrike för första gången att ha möjlighet att anmäla kunder som är våldsamma och eller ställer ovälkomna krav till polisen och se till att de ställs till svars.

Fackförbund som representerar prostituerade är inte lika övertygade. De menar att ett förbud mot sexköp skulle föra branschen längre in i skuggan och utsätta kvinnorna för större risker.

En prostituerad och som presenteras som talesperson för STRASS sex workers union, citeras anonymt av France 24 och hävdar att lagen kommer att få motsatt effekt än den avsedda:

– Prostituerade kommer att behöva jobba mer i det dolda för att skydda sina kunder, vilket ökar risken för våld och gör att de hamnar ännu längre ifrån sjukvården, säger hen till France 24.

Hen menar också att en sådan lag också skulle minska efterfrågan på prostituerade och tvinga kvinnor att göra saker de inte annars hade gått med på, exempelvis ha oskyddat sex.

Artikeln nämner dock inga krav från fackförbundet om att förändra nuvarande lagar som kriminaliserar de prostituerade eller vilka konsekvenser det för med sig.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV