Nyheter

Skönhetstävlingar för barn kan förbjudas i Frankrike

I Frankrike kan skönhetstävlingar för barn under 16 år snart bli olagliga. Lagförslaget ingår i senatrix Chantal Jouannos (centerpartiet UDI) parlamentsrapport Contre l'hypersexualisation, un nouveau combat pour l'égalité (Mot hypersexualisering, en ny strid för jämlikhet).

Senaten röstade förra veckan igenom rapportens lagtillägg med 197 röster mot 146. Lagen måste fortfarande röstas igenom i nationalförsamlingen för att börja gälla. Om så sker riskerar den som organiserar en skönhetstävling för barn eller anmäler ett barn till en så kallad ”mini-miss”-tävling två års fängelse och 30 000 euro i böter. Tillägget skulle även ge barnrättsorganisationer möjlighet gå in som målsägande för att driva sådana fall i domstol.

Vidare innehåller senatrix Jouannos rapport två tillägg till Code du travail, Frankrikes arbetsrättsliga lagbalk: Det första tillägget fastslår att modeller under 16 år inte får figurera i reklam för produkter som inte uttryckligen är avsedda för barn eller som ”strider mot hens värdighet”. Till exempel får tultingar göra reklam för blöjor, men inte för stringtrosor.

Det andra Code du travail-tillägget innebär att brott mot föregående tillägg ansluts till en existerande paragraf som slår fast att brott mot dem kan straffas med 75 000 euro i böter och fem års fängelse.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV