Startsida - Nyheter

Ny kampanj vill öka afghanska flickors läskunnighet

Igår startade Svenska Afghanistankommittén (SAK) kampanjen Skänk ett ord – Lär en flicka läsa och skriva i Afghanistan, som pågår fram till den 24 oktober.

Författaren Kristina Ohlsson kommer på sajten www.skankettord.se att skriva på en berättelse varje dag under en månads tid. Allmänheten kan bli medförfattare genom att skänka ett ord via ett SMS till 72 922 som kostar 40 kronor. Alla skänkta ord är donationer som gör att fler flickor i Afghanistan får möjlighet att lära sig läsa och skriva, skriver SAK i ett pressmeddelande.

Där framgår bland annat att 43 procent av männen och 13 procent av kvinnorna i Afghanistan är läskunniga. I dag går omkring sju miljoner barn i skolan mot färre en miljon 2001. Det visar enligt SAK att det går att göra framsteg trots en svår säkerhetssituation.

Redan vid starten hade över 1 000 ord skänkts till berättelsen av författarkollegor som Katarina Wennstam, Jan Guillou, Jens Lapidus, Åsa Larsson och Anna Jansson.

Kristina Ohlsson, som i flera år kombinerat sitt författarskap med arbetet som analytiker på Säpo och internationell terroristexpert för säkerhetsorganisationen OSSE och bland annat utbildat afghansk gränspolis i mänskliga rättigheter, drog igång kampanjen på bokmässan i Göteborg.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV