Startsida - Nyheter

IOK anser inte att ryska antigaylagar strider mot den olympiska stadgan

Den Internationella olympiska kommittén IOK meddelade under en presskonferens i går att man inte kommer att kritisera de ryska antigaylagarna eftersom man menar att lagarna inte bryter mot det olympiska förbudet mot diskriminering.

Jean-Claude Killy från IOK kommitté för spelen i Sotchi 2014 förklarade att man efter dagar av överläggning kommit fram till att : ”IOK har inte rätt att diskutera de lagar som finns i det land som står värd för spelen, så om inte stadgan bryts så är vi nöjda”, rapporterar CBSSports.com.

I den olympiska stadgan står det att ”utövandet av sport är en mänsklig rättighet. Varje individ måste ha möjligheten att utöva sport, utan diskriminering av någon form och i den olympiska andan som förutsätter ömsesidig förståelse, en känsla av vänskap, solidaritet och sportsligt agerande.”

Stadgan säger också att ”diskriminering i relation till land eller person på grund av ras, religion, politik, genus, eller annat är oförenligt med den olympiska rörelsen”.

I en kommentar till IOK-ordförandens uttalande har Stockholm Prides ordförande Peter Rimsby beklagat IOK:s beslut och förklarar att man nu kommer att förklara den svenska olympiska kommittén SOK och svenska representanter inom IOK hur hbtq-rörelsen ser på de ryska gaylagarna.

– I kölvattnet av veckans avslöjande om registrering av romer har detta återigen aktualiserats i Sverige. År 2013 i Sverige är det dags att vi bestämmer oss för att aldrig mer ska behöva säga ”aldrig mer”. För det ska inte inträffa i ett modernt samhälle, oavsett vad de inhemska lagarna i länder som Ryssland säger. Poängen med mänskliga rättigheter är att de ska stå över enskilda länders lagar, säger han i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV