Prenumerera

Logga in

Sudan: ”Regeringen känner sig hotad av protesterna”

Protesterna i Sudan fortsatte under fredagen och flera dödsfall rapporterades. Protesterna ser ut att bli den svåraste utmaningen hittills för president Omar al-Bashir, med slagord som ”folket kräver regimens fall”, den arabiska vårens mest kännetecknande paroll.

Demonstrationer hölls i och omkring huvudstaden Khartoum men också i staden Wad Madani efter fredagsbönen. På båda platser ska polis ha öppnat eld mot demonstranter rapporterar The Guardian. Även i flera andra städer runt om i Sudan har folk protesterat.

Under torsdagen och fredagen spreds också uppgifter om att medlemmar i regeringspartiet National Congress Party skickar sina familjer utomlands. Eric Reeves skrev i Sudan Tribune att han fått information från trovärdiga källor som styrker de uppgifterna, och enligt Reeves kan det också innebära att politiker på höga positioner håller på att överge Omar al-Bashir.

Skjutna i huvudet

Tidigare under fredagen rapporterade människorättsgrupperna African Centre for Justice and Peace Studies och Amnesty International att minst 50 personer dödats i samband med protesterna, många skjutna i bål eller huvud. Enligt obekräftade rapporter kan dock tre gånger så många ha dödats. Uppgifterna kommer dels från aktivister som har kontakt med sjukvårdspersonal, dels från oppositionen.

Men också från journalister – BBC Arabics korrespondent sade i programmet Africa Today att han igår hade räknat till 59 döda genom att gå igenom uppgifter på olika sociala medier som rapporterats, men han hänvisade också till det stora antalet begravningar som redan har ägt rum.

I samma sändning pratade BBC med en demonstrant och under intervjun hördes skottlossning. Han befann sig i Omdurman i norra Khartoum där han tidigare demonstrerat, nu gömde han sig i ett hus i området tillsammans med andra demonstranter för att försöka undkomma att bli skjutna eller gripna.

Mannen som inte identifierades med namn berättade att de varit omkring 2 000 demonstranter vilket är en högre siffra än tidigare. BBC:s korrespondent menade dock att antalet demonstranter i Sudan hade varit högre än så då demonstrationer hållits i flera olika städer och i olika områden.

Tevekanaler stängdes

Pressen på media i landet är stor. På sudanesisk tv, kontrollerad av regimen, har sändningar meddelat att matpriserna snarast gått ner, då höjda priser på matvaror var en av de utlösande faktorerna till protesterna. Internationell media har tryck på sig att inte benämna demonstranter som just demonstranter utan i stället använda uttryck som ”sabotörer”, fotografer och journalister har hindrats från att ta sig till protester och det saudiägda satellitbolaget al-Arabiya hindrades från att sända under fredagen, även Skynews ska ha stängts.

Under fredagen kom det också rapporter om att olika sociala medier, som Youtube och Facebook, stängts. Dessa används flitigt av demonstranter för att sprida information om protesterna, men också för att visa på de många dödsoffren.

Både stillbilder och filmer visar söndertrasade kroppar, en bild visar en man som bara ögonblick tidigare har skjutits i huvudet. Andra bilder visar demonstranter, och på flera filmsnuttar går det att höra hur de skanderar ”hurria”, frihet, som i ett klipp från Gabra i södra Khartoum. Enligt inrikesminister Ibrahim Mahmoud har 600 personer gripits hittills.

”Regeringen känner sig hotad”

Enligt den prisbelönte sudanesiske journalisten och kommentatorn Faisal Salih är protesterna signifikanta eftersom de är spridda geografiskt och att olika grupper av människor har deltagit. Enligt Salih går det också att utläsa att regimen tar protesterna på största allvar eftersom deras svar har varit så blodigt:

– Det speglar bara att regeringen känner sig hotad av protesterna. Vi har sett skolungdomar skjutas till döds enbart för att de skanderat mot regimen, som inte ens har kastat sten, skrev han, rapporterar The Guardian.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV