Startsida - Nyheter

Utmärkelse till hijabuppropets initiativtagare

Stiftelsen Crossing Boarders har utsett initiativtagarna bakom #hijabuppropet till augusti månads idoler. Bakgrunden är den uppmärksammade misshandeln av en gravid kvinna.

– Brutaliteten i misshandeln av den gravida kvinnan i hijab väckte starka reaktioner. Den sände också ut ett budskap till andra kvinnor i hijab om att vara oönskade och vid sidan om det svenska samhället. Vi vill uppmärksamma initiativtagarna bakom Hijabuppropet för att de tog händelsen och gjorde den till ett tillfälle att ta ställning för ett Sverige som inte sätter någon utanför och som välkomnar en mångfald av kultur- och religionsyttringar, säger Niklas Berg på Crossing Boarders.

Motiveringen lyder:

En utgångspunkt för all rasism är tanken om ”vi och dom”. Hatbrotten sätter detta på sin spets och drabbar så många fler än de direkt utsatta. Nyheten om den gravida kvinnan som misshandlades medvetslös för att hon bar hijab berörde många. För Bilan Osman, Fatima Doubakil, Foujan Rouzbeh, Nabila Abdul Fattah och Nachla Libre ledde nyheten till att de startade initiativet Hijabuppropet. Tillsammans uppmanade de personer oavsett religion att bära hijab under en dag för ett öppet Sverige som omfamnar en mångfald av kultur- och religionsyttringar. För en dag klädde sig människor i den gravida kvinnans kläder och visade att det finns ett annat ”vi och dom” än det i rasisternas idévärld. Det finns ett ”vi” som inte handlar om kön, sexualitet, etnicitet, religion eller klädsel utan om vilket samhälle vi vill leva i och om att se varandra som medmänniskor. Hijabuppropet betonade ett ”vi” som inkluderar människor som upplever sig vara samhällets ”den andra” och får det bekräftat i hatbrott. En attack på en gravid kvinna i hijab är en attack på oss alla och på det Sverige vi vill ha. Tack för att detta inte tilläts passera!

Crossing Boarders jobbar för ett jämställt och inkluderande samhälle där alla röster får höras och där alla kan nå sin fulla potential. Månadens idol är en utmärkelse som delas ut till personer, grupper eller verksamheter som gjort en insats som utmanar normer, bekämpar diskriminering och sår ett frö till positiv förändring.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV