Startsida - Nyheter

Konflikt om alumnpristagare

På torsdagen tilldelades grundskolläraren och debattören Hanna Gadban Alumnpriset 2013 på Södertörns högskola. I motiveringen står bland annat att Gadban, som är tidigare student på skolan och numera grundskolelärare, ”på kort tid etablerat sig som en orädd och välkänd samhällsdebattör, som kombinerar sitt stora engagemang med ett starkt rättvisepatos för barn och unga.”

När det blev känt att Alumnpriset skulle tilldelas Gadban, reagerade feministdebattören Mehrtab Motavvas. Hanna Gadban har flera gånger uttalat sig om så kallad hederskultur och att hedersbrott ska få en egen kategori i brottsbalken. I en debattartikel i Feministiskt perspektiv hävdar Mehrtab Motavvas att hedersdebatten är ett "krig mot terrorismen".


Islamofobisk hegemoni

Med det menar hon att det finns en koppling i både tid och rum mellan två viktiga historiska händelser i 2000-talets västvärld. Al-Qaidas självmordsattentat 11/9 2001 och mordet på Fadime Sahindal 21/1 2002.

– Tillsammans med det förtryck som totalitära islamiska teokratier i Mellanöstern utsätter människor för har detta resulterat i en stark islamofobisk diskurs i västvärlden. Diskursen har fått så starkt fotfäste i vårt samhälle att det är legitimt att tala om en islamofobisk hegemoni. Och ett exempel på hur denna islamofobi uttrycker sig är hedersdebatten.

Mehrtab Motavvas menar att prisutdelningen till Hanna Gadban är ett uttryck för hur rumsren islamofobin har blivit i vårt samhälle.

– Inte ens sociala institutioner i demokratiska samhällen kan tänka sig att ta avstånd från den. Och detta säger jag som en försvarare av universella mänskliga fri- och rättigheter, inte som religiös, då jag är ateist. Jag har varit medlem i Humanisterna i något år, och är inte en "islamist" som motståndarna vill peka ut mig som.


Fullt medvetet val

Debattartikeln fick fart. Under veckan startades en namninsamling av Södertörns muslimska studenter, mot beslutet att Gadman tilldelas Alumnpriset 2013. Bland annat motsätter sig initiativtagarna att en skola, som säger sig främja stor mångfald, tilldelar utmärkelsen till en person som bidrar till spridning av islamofobi.

Debatten har också skapat ett motdrev i form av en ny namninsamling som står bakom valet av Hanna Gadban som årets alumn.

Kenneth Wall, kommunikationschef på Södertörns högskola menar att skolan inte tagit ställning till hennes eller tidigare prisade alumners politiska värderingar eller utspel i olika frågor. Dessutom har valet av Hanna Gadban gått igenom en nomineringsprocess där alla haft möjlighet att påverka årets alumn.

– Vi är fullt medvetna om att utnämningen av henne skapar reaktioner och vi tycker det är viktigt med en öppen debatt, säger han. Södertörns högskola ska vara en plats för yttrande- och åsiktsfrihet. Utnämningen av årets alumn baseras inte på enskilda personers åsikter eller utspel i olika frågor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV