Startsida - Nyheter

Vägen till jämställd festivalscen lång

På årets tio största festivaler var 76 procent av akterna mansdominerade, 19 procent kvinnodominerade och 5 procent mixade. Den ideella föreningen Jämställd festival har varit verksam i ett år och sedan mätningen de gjorde 2012 har väldigt lite förändrats. Då låg samma siffror på 79 procent mansdominerade akter, 17 procent kvinnodominerade och fyra procent mixade akter. Under sommaren 2013 har de granskat könsfördelningen på sammanlagt 25 festivaler och utöver det gjort flera intervjuer och reportage för att belysa den skeva könsfördelningen inom musikbranschen.

– Detta visar på ett tydligt strukturellt problem som musikarrangörer har en chans och ett ansvar att förändra, säger Jämställd festivals grundare Amanda Lindholm.

Inför festivalsäsongen 2013 sammanställde Jämställd festival även statistik över artistbokare på Sveriges tio största festivaler och enbart 12 procent var kvinnor - 88 procent män.

Men Jämställd festival tror att deras existens kan ha haft ett positivt inflytande på festivalscenen:

– Vi tror att den förbättring som skett har att göra med att frågan, delvis tack vare oss, uppmärksammats så pass mycket det senaste året. Flera av festivalarrangörerna har berättat att de tidigare inte ens reflekterat över könsfördelningen men att de nu har börjat göra det. Popaganda gick till exempel ut med att de bokat helt jämställt i år, vilket tyder på att frågan hamnat på musikbranschens dagordning, säger Lindholm.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV