Startsida - Nyheter

Orättfärdigt drev mot Hanna Gadban

Mehrtab Motavvas och Ida Dzanovic skriver i Feministiskt Perspektiv den 3/10 att samhällsdebattören Hanna Gadban ger uttryck för odemokratiska värderingar. Därmed skulle hon alltså inte förtjäna det prestigefyllda Alumnpriset vid Södertörns Högskola. De påstår exempelvis att hon kräver särlagstiftning med parallella lagsystem för svenskar och invandrare.

Dock kräver inte Hanna Gadban särlagsstiftning utan lagskärpning för vissa typer av brott som grundas i hedersvåld. Det torde vara en okontroversiell ståndpunkt eftersom man redan idag har en hetslagstiftning där hatbrott har en förhöjd straffsats. Straffvärdet bedöms alltså olika för samma handlingar beroende på sammanhanget.

Vidare problematiserar de Hanna Gadbans förslag om villkorat medborgarskap där nya medborgare ska kravställas genom att visa medvetenhet om svenska normer, och skriva under ett avtal om att följa svensk lag. Men där svenskfödda barn får normer och värderingar med bröstmjölken kommer invandrare ofta från patriarkala kulturer med en omvänd syn på jämställdhet, sexualitet och individuell frihet.

Det mångkulturella USA har exempelvis haft en medborgarskapsritual under alla år där nya medborgare får svära sin trohet till konstitutionen utan att det på något sätt har betraktats som diskriminerande. Vi kan inte alltid förändra vår omvärld men vi har både rätt och skyldighet att sätta dagordningen i vårt eget land.

Det säger något om beröringsskräcken för religions- och civilisationskritik av muslimska kulturer när det på sin höjd klassas som konservativt att förespråka dödsstraff för särskilt grova brott, men där en feministisk muslim som Hanna Gadban får löpa offentligt gatlopp - med rasistanklagelser haglandes över sig - när hon förespråkar utvisning och återkallelse av medborgarskapet för invandrare som mördar sin dotter i hederns namn?

Hedersvåld är dock inget främmande fenomen eftersom det är en del av Sverige och drabbar svenska ungdomar. Att ifrågasätta hedersvåldet och föreslå lösningar är inte att slå mot dem svaga, det är att slå mot ett patriarkalt synsätt som styr stora delar av världen och ta de svaga barnen i försvar.

Mehrtab Motavvas och Ida Dzanovic tycks betrakta invandrare som ett kollektiv med särskilda behov och förutsättningar. Det skapar av nödvändighet ett vi-och-dom-tänkande som ger näring åt rasistiska föreställningar. Att ställa samma krav på invandrare som etniska svenskar är däremot att jämställa nya medborgare med gamla och för oss bort från den destruktiva och orättfärdiga identitetspolitiken.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV